Wat is een GUI? - GUI-definitie

23 april 2024

Een grafische gebruikersinterface (GUI) is een gebruikersinterface waarmee gebruikers kunnen communiceren met elektronische apparaten via grafische pictogrammen en visuele indicatoren in plaats van op tekst gebaseerde interfaces. Het vereenvoudigt het gebruik van softwareapplicaties en besturingssystemen door klikbare knoppen, pictogrammen en andere visuele elementen aan te bieden.

Wat is een GUI?

Een grafische gebruikersinterface is een type gebruikersinterface dat interactie tussen mensen en elektronische apparaten mogelijk maakt via visuele elementen in plaats van op tekst gebaseerde opdrachten, zoals in een Command Line Interface (CLI).

GUI's zijn ontworpen om elementen te bevatten zoals vensters, pictogrammen en menu's die worden gemanipuleerd door een muis, touchscreen of andere invoerapparaten. Deze interfacestijl komt veel voor op de meeste moderne computerapparaten, waaronder smartphones, tablets en personal computers, en biedt een intuïtieve omgeving waarin acties worden uitgevoerd door directe interactie met grafische pictogrammen en visuele indicatoren. GUI's verbeteren de toegankelijkheid en efficiëntie voor gebruikers aanzienlijk, waardoor de behoefte aan uitgebreide technische kennis wordt verminderd doordat gebruikers met complexe software kunnen werken via vertrouwde handelingen zoals klikken, slepen en neerzetten.

Een historisch overzicht van GUI's

Het concept van grafische gebruikersinterfaces ontstond in de jaren zestig als resultaat van onderzoek aan het Stanford Research Institute, geleid door Douglas Engelbart, en bij Xerox PARC. Engelbart's online systeem (NLS) introduceerde vroege concepten zoals vensters en hypertekstlinks. In de jaren zeventig had Xerox PARC de Xerox Alto ontwikkeld, de eerste computer met een desktop-metafoor, overlappende vensters en een muis.

Begin jaren tachtig nam Apple Computer GUI's mainstream met de lancering van de Lisa en Macintosh, die de technologie populair maakten met hun gebruiksvriendelijke ontwerpen. Rond dezelfde tijd introduceerde Microsoft Windows 1980, dat, ondanks een lauwe ontvangst, de basis legde voor zijn toekomstige dominantie op het gebied van pc-besturingssystemen. Dat zagen de jaren tachtig ook UNIX-gebaseerde systemen zoals Sun Microsystems' SunOS die GUI's omarmen voor professioneel gebruik.

De jaren negentig en 1990 brachten verdere verbeteringen met zich mee naarmate GUI's rijker en stabieler werden met systemen als Apple's Mac OS X en Microsoft's Windows XP. De introductie van de iPhone in 2000 luidde een tijdperk in van multi-touch interfaces, die een revolutie teweegbrachten in GUI's door directe manipulatie met de vingers mogelijk te maken. Deze trend breidde zich uit naar andere mobiele apparaten en beïnvloedde zelfs desktopomgevingen. Meer recentelijk hebben GUI's geavanceerde functies geïntegreerd, zoals stembesturing, gebarenherkenning en augmented reality, waarbij moderne besturingssystemen zoals Windows 2007 en macOS Mojave de integratie van GUI's verbeteren met cloud computergebruik en kunstmatige intelligentie, die de voortdurende technologische vooruitgang weerspiegelt.

Hoe werkt GUI?

Een grafische gebruikersinterface (GUI) vertaalt gebruikersinteracties met grafische elementen in opdrachten die het computersysteem kan begrijpen en uitvoeren. Dit proces omvat verschillende belangrijke componenten en principes die GUI's intuïtief en efficiënt maken voor gebruikers. Hier is een overzicht van hoe GUI's werken:

 • Gebeurtenisgestuurde programmering. GUI's werken op een gebeurtenisgestuurd programmeermodel. Dit betekent dat de GUI wacht op gebruikersacties, zoals muisklikken, toetsaanslagen of aanraakbewegingen, en reageert op deze acties (gebeurtenissen). Elke actie activeert specifieke stukjes code die de gebeurtenis afhandelen.
 • Widgets en bedieningselementen. Widgets zijn de basisbouwstenen van een GUI, inclusief knoppen, tekstvakken, labels, schuifregelaars en menu's. Elke widget communiceert met de gebruiker en heeft een specifieke functie. Besturingselementen zijn gespecialiseerde typen widgets waarmee gebruikers specifieke acties kunnen uitvoeren of opties kunnen instellen.
 • Venstersysteem.  Het venstersysteem speelt een cruciale rol in een GUI door te beheren hoe informatie wordt weergegeven en door de plaatsing en interactie van meerdere vensters op het scherm te organiseren. Het biedt een gestructureerd raamwerk dat niet alleen de plaatsing en het uiterlijk van vensters en dialoogvensters afhandelt, maar ook overlays beheert, waardoor ervoor wordt gezorgd dat vensters elkaar overlappen op een manier die de juiste weergaveprioriteiten behoudt.
 • Gebruikers invoer. Gebruikersinvoer in een GUI wordt mogelijk gemaakt door invoerapparaten zoals een muis, toetsenbord of touchscreen, die elk gebruikersacties vertalen naar opdrachten die het systeem kan verwerken. Met muisbewegingen, klikken en slepen kunnen gebruikers items binnen de interface selecteren, openen of verplaatsen. Toetsenbordinvoer maakt navigatie door menu's en tekstinvoer mogelijk, terwijl touchscreens reageren op gebaren zoals vegen en tikken, waardoor een directe manipulatie-ervaring ontstaat die vergelijkbaar is met het gebruik van een muis, maar met aanraakspecifieke interacties.
 • Grafische weergave. De GUI gebruikt een grafisch systeem om verschillende elementen op het scherm weer te geven, waarbij verschillende belangrijke processen betrokken zijn. Het maakt gebruik van tekenprimitieven (basisvormen zoals lijnen, rechthoeken en cirkels) om complexere interfaces te construeren. Bovendien zijn afbeeldingen en pictogrammen geïntegreerd om de interface gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk te maken. Bij tekstweergave wordt tekst in verschillende lettertypen en grootten weergegeven om ervoor te zorgen dat informatie zowel leesbaar als esthetisch aantrekkelijk is.
 • Integratie van besturingssystemen. De GUI is nauw verbonden met het besturingssysteem (OS), dat de gehele grafische interface ondersteunt door de noodzakelijke hardware- en softwarefuncties te beheren. Het besturingssysteem beheert de communicatie met hardwareapparaten via apparaatstuurprogramma's, waardoor interacties met schermen, toetsenborden en andere invoerapparaten worden vergemakkelijkt.
 • Gebruikersfeedback. GUI's bieden onmiddellijke visuele feedback op gebruikersacties om te bevestigen dat opdrachten zijn begrepen en uitgevoerd. Een knop kan bijvoorbeeld van kleur veranderen wanneer erop wordt geklikt, of er kan een laadpictogram verschijnen wanneer een toepassing wordt verwerkt.

GUI-voordelen en nadelen

Grafische gebruikersinterfaces hebben de manier waarop we omgaan met technologie getransformeerd en bieden intuïtieve en visueel aantrekkelijke manieren om door digitale omgevingen te navigeren. Hoewel ze tal van voordelen met zich meebrengen, brengen GUI's ook bepaalde beperkingen met zich mee die de prestaties en gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.

voordelen

Dit zijn de voordelen van GUI:

 • Makkelijk te gebruiken. GUI's zijn over het algemeen intuïtief en gebruiksvriendelijk, waardoor gebruikers met weinig tot geen technische achtergrond computers en software effectief kunnen bedienen. De visuele elementen en interactieve componenten zoals knoppen, pictogrammen en menu's maken navigatie eenvoudig.
 • Verkorte leercurve. Omdat GUI's visueel georiënteerd zijn en vaak universele symbolen en iconen gebruiken, hebben gebruikers minder tijd nodig om zich er vaardig in te maken. Dit staat in schril contrast met opdrachtregelinterfaces, die doorgaans het onthouden van opdrachten en syntaxis vereisen.
 • Efficiency. GUI's ondersteunen het gebruik van aanwijsapparaten zoals een muis of touchscreen, waardoor de snelheid bij het navigeren door software en besturingssystemen toeneemt.
 • Multitasking-mogelijkheid. GUI's maken het eenvoudiger om meerdere te beheren toepassingen en ramen tegelijk. Gebruikers kunnen eenvoudig zien welke programma's actief zijn en kunnen efficiënter tussen taken schakelen.
 • Aantrekkelijke presentatie. Met GUI's kunnen ontwikkelaars kleuren, lettertypen en andere grafische elementen integreren die applicaties visueel aantrekkelijk maken en de gebruikerservaring verbeteren.
 • Toegankelijkheidsfuncties. GUI's kunnen worden aangepast met verschillende toegankelijkheidsfuncties om gebruikers met een handicap te helpen. Schermlezers kunnen visuele informatie interpreteren voor visueel gehandicapten, en stemherkenning kan de invoer vergemakkelijken voor mensen die geen traditionele muis of toetsenbord kunnen gebruiken.
 • Realtime feedback. GUI's geven onmiddellijke feedback over interacties, waardoor gebruikers gerustgesteld worden dat het systeem op hun acties reageert.
 • Standaardisatie. Veel GUI-elementen zijn gestandaardiseerd voor verschillende software en systemen (zoals de prullenbak op desktops of de rode 'X' voor het sluiten van vensters), waardoor gebruikers zich vertrouwd voelen met nieuwe software en de complexiteit op verschillende apparaten wordt verminderd.
 • Foutbeheer. GUI's bevatten vaak dialoogvensters en andere functies die gebruikers in een niet-technische taal informeren over fouten en mogelijke oplossingen bieden.
 • Verbeterde bewerkingsmogelijkheden. In omgevingen zoals tekstverwerkers en grafische ontwerptools maken GUI's ingewikkelde manipulatie van inhoud mogelijk, zoals slepen om het formaat van afbeeldingen te wijzigen of het gebruik van vervolgkeuzemenu's voor het selecteren van lettertypen, wat omslachtige acties zijn in niet-GUI-omgevingen.

Nadelen

Aan de andere kant hebben GUI's ook de volgende nadelen:

 • Grondstoffenintensief. GUI's vereisen meer systeembronnen dan op tekst gebaseerde interfaces. Ze verbruiken meer geheugen en verwerkingskracht vanwege de noodzaak om grafische elementen en de onderliggende systemen die deze ondersteunen te verwerken. Dit kan het systeem vertragen, vooral op oudere of minder krachtige apparaten.
 • Complexiteit in ontwikkeling. Het ontwerpen en ontwikkelen van een GUI is complexer en tijdrovender dan het maken van een opdrachtregelinterface. Het omvat overwegingen van lay-out, kleurenschema's, navigatie en reactievermogen, waardoor de ontwikkelingskosten en -duur toenemen.
 • Steile leercurve voor ontwikkelaars. Het leren maken van effectieve GUI's kan een uitdaging zijn voor ontwikkelaars. GUI-ontwikkeling vereist kennis van de ontwerpprincipes van de gebruikersinterface, beheersing van specifieke ontwikkelingstools en -talen, en het vermogen om de interface op de juiste manier te integreren met backend systemen.
 • Overhead en onderhoud. Het onderhouden van een GUI kan arbeidsintensief zijn. Bugs en problemen met betrekking tot gebruikersinteracties kunnen moeilijk te volgen en te repliceren zijn. GUI's moeten ook regelmatig worden bijgewerkt om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën op het gebied van gebruikersinterfaces, wat een aanzienlijke voortdurende inspanning kan zijn.
 • Minder controle voor gebruikers. Geavanceerde gebruikers vinden GUI's vaak beperkend in vergelijking met opdrachtregelinterfaces, die meer controle bieden flexmogelijkheid. GUI's hebben de neiging interacties te vereenvoudigen, wat de uitvoering van complexere opdrachten kan belemmeren scripts die gemakkelijk kunnen worden afgehandeld in een tekstgebaseerde omgeving.
 • Inconsistentie tussen platforms. Het creëren van een consistente gebruikerservaring op verschillende platforms (Windows, macOS, Linux, enz.) kan een uitdaging zijn met GUI's. Elk platform kan verschillende conventies en stijlen hebben, waardoor extra werk nodig is om ervoor te zorgen dat de GUI goed functioneert en er consistent uitziet, waar deze ook wordt ingezet.
 • Beperkt door schermgrootte. GUI's zijn vaak ontworpen voor specifieke schermformaten en resoluties. Dit kan een probleem zijn wanneer een GUI niet goed schaalt naar verschillende apparaatschermen, zoals mobiele telefoons of grote monitoren.

GUI-voorbeelden

Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van GUI's die de diversiteit en bruikbaarheid van grafische interfaces in verschillende contexten illustreren:

Besturingssystemen

 • Dakramen en raamkozijnen. De Microsoft Windows-desktopomgeving is een van de bekendste GUI's, met elementen zoals het Startmenu, de taakbalk en systeempictogrammen.
 • MacOS. Apple's macOS biedt een aparte GUI met een menubalk bovenaan, een dock voor applicaties en Finder voor bestandsbeheer.
 • Linux-distributies. Veel Linux-distributies hebben gebruiksvriendelijke GUI's zoals GNOME, KDE Plasma en XFCE, die verschillende desktopomgevingen voorzien van hun unieke stijlen en functionaliteiten.

Mobiele besturingssystemen

 • iOS. Apple's iOS voor iPhones beschikt over een op aanraking gebaseerde interface met een startscherm vol app-pictogrammen en een controlecentrum voor snelle instellingen.
 • Android. Android OS biedt een aanpasbaar startscherm met app-lades, widgets en meldingssystemen.

Web browsers

 • Google Chrome. Beschikt over een omnibox voor URL items en zoekopdrachten, browsen met tabbladen en een extensiemenu.
 • Mozilla Firefox. Bekend om zijn aanpasbare interface met ondersteuning voor talloze add-ons en een sterke focus op privacy-instellingen.

Office Suites

 • Microsoft Office Bevat programma's als Word, Excel en PowerPoint, elk met een lintinterface met tabbladen en werkbalken voor verschillende functies.
 • Google-werkruimte. Webgebaseerde applicaties zoals Docs, Spreadsheets en Slides gebruiken een eenvoudige GUI met menubalken en toolopties.

Bestandsbeheerders

 • Windows Explorer. Het heet nu Bestandsverkenner en biedt een grafische manier om door bestanden op Windows te navigeren en deze te beheren.
 • Zoeker op macOS. Biedt tools voor het beheren van bestanden, het starten van applicaties en het zoeken naar systemen.

Grafische ontwerpsoftware

 • Adobe Photoshop. Een complexe GUI met werkbalken, menu's, lagen en panelen voor professionele beeldbewerking.
 • Schetsen. Populair onder UI en UX ontwerpers vanwege de strakke en gerichte interface voor vectorontwerp en prototyping.

Mediaspelers

 • VLC Media Player. Beschikt over een eenvoudig bedieningspaneel voor afspelen, pauzeren, stoppen en andere mediabedieningen, met extra menu's voor complexere instellingen en aanpassingen.
 • Spotify. Biedt een navigatievenster voor verschillende delen van de service en een hoofdvenster met afspeellijsten, albums en nummers.

Computerspellen

 • Spelinterfaces. GUI-componenten zoals gezondheidsbalken, inventarisschermen en menu's helpen spelers bij de interactie met het spel.

Ontwikkelomgevingen

 • Visual Studio-code. Een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) met een menubalk, editorvenster, navigatievenster en geïntegreerde terminal.
 • Eclipse. Wordt gebruikt voor programmeren, met werkruimten, werkbalken en koppelbare vensters.

Karaktergebruikersinterface versus grafische gebruikersinterface

Character User Interfaces (CUI's), ook bekend als Command Line Interfaces (CLI's), werken voornamelijk via op tekst gebaseerde invoer waarbij gebruikers opdrachten uitvoeren om te communiceren met software of besturingssystemen. Dit type interface is zeer efficiënt voor taken die nauwkeurige controle, complexe scripting of batchbewerkingen vereisen. Om deze reden zijn ze favoriet bij ontwikkelaars, systeembeheerders, en hoofdgebruikers.

CUI's zijn licht van gewicht en verbruiken minimale systeembronnen, waardoor ze ideaal zijn voor hardware met een laag energieverbruik of systemen waarbij prestaties van cruciaal belang zijn. Ze bieden ook aanzienlijk flexwaardoor gebruikers meerdere taken kunnen uitvoeren met eenvoudige tekstopdrachten. CUI's hebben echter een steile leercurve en vereisen een goede beheersing van de commandotaal van het systeem, wat intimiderend kan zijn voor nieuwe of minder technisch onderlegde gebruikers.

Grafische gebruikersinterfaces bieden daarentegen een visuele en interactieve ervaring met behulp van pictogrammen, vensters en menu's om gebruikersinteractie te vergemakkelijken. Deze ontwerpbenadering is inherent intuïtiever en gebruiksvriendelijker, waardoor deze toegankelijk wordt voor een breder publiek, inclusief mensen met weinig tot geen technische achtergrond.

Hoewel GUI's vanwege hun grafische complexiteit meer systeembronnen vereisen, verbeteren ze het gebruiksgemak en leergemak dramatisch, waardoor complexe software- en computerbewerkingen toegankelijker worden. GUI's kunnen taken soms echter te eenvoudig maken, waardoor mogelijk de meer geavanceerde bewerkingen die beschikbaar zijn in CUI's worden beperkt, en bieden mogelijk niet hetzelfde niveau van automatisering of scriptingmogelijkheden als karakterinterfaces.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.