Wat is Google Dorking?

21 juni 2024

Google Dorking, ook wel bekend als Google-hacking, is een techniek die geavanceerde zoekoperatoren gebruikt om informatie te vinden die niet gemakkelijk toegankelijk is via standaardzoekopdrachten. Door specifieke zoekreeksen samen te stellen, kunnen gebruikers verborgen gegevens zoals gevoelige gegevens ontdekken bestanden, blootgesteld databankenen onbeveiligde webpagina's.

wat is google dorking

Wat is Google Dorking?

Google Dorking, ook wel Google-hacking genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geavanceerde zoekoperators en parameters om zoekopdrachten te verfijnen om specifieke informatie op internet te vinden. Deze methode maakt gebruik van de zoekmachine van Google om gegevens te ontdekken die niet direct zichtbaar zijn via standaardzoekopdrachten. Door nauwkeurige zoekreeksen te maken, hebben gebruikers toegang tot een breed scala aan informatie, inclusief maar niet beperkt tot gevoelige bestanden, blootgestelde databases, vertrouwelijke documenten en onbeveiligde webpagina's. Deze zoekreeksen manipuleren de indexeringsmogelijkheden van Google om informatie bloot te leggen die mogelijk onbedoeld openbaar is gemaakt als gevolg van verkeerde configuraties of toezicht op de webbeveiliging.

Google Dorking kan waardevolle inzichten onthullen voor cyberbeveiligingsprofessionals en ethische hackers door deze bloot te leggen kwetsbaarheden en zwakke punten in webconfiguraties. Deze praktijk impliceert een diepgaand begrip van de zoeksyntaxis van Google, inclusief het gebruik van specifieke trefwoorden, woordgroepen en speciale operators zoals 'intitle:', 'inurl:', 'filetype:' en 'site:'. Deze operators helpen de zoekresultaten te verfijnen tot relevantere pagina's die aan de zoekcriteria voldoen.

Hoe werkt Google Dorking?

Google Dorking werkt door gebruik te maken van de geavanceerde zoekoperatoren van Google om zoekopdrachten nauwkeuriger te verfijnen en te targeten, waardoor gebruikers specifieke informatie kunnen ontdekken die mogelijk niet direct toegankelijk is via algemene zoekopdrachten. Hier ziet u hoe het in detail werkt:

  1. Geavanceerde zoekoperatoren. Google Dorking maakt gebruik van een aantal speciale zoekoperators die het standaardzoekgedrag wijzigen. Deze operators omvatten intitle, inurl, bestandstype, enz.
  2. Zoekreeksen maken. Door deze operators te combineren met relevante trefwoorden, creëren gebruikers nauwkeurige zoekreeksen die de zoekresultaten beperken tot specifiekere en relevantere pagina's. Gebruik bijvoorbeeld de zoekreeks intitle:"index of" "backup" kan door Google geïndexeerde mappen onthullen die backup bestanden.
  3. Gerichte informatie ophalen. Dankzij de verfijnde zoekopdrachten kunnen gebruikers een breed scala aan gegevens ontdekken, waaronder onbeveiligde bestanden, vertrouwelijke documenten, gevoelige mappen en andere informatie die mogelijk per ongeluk online is vrijgegeven. Dit kan omvatten server configuratiebestanden, database backups, inlogportals en andere gevoelige informatie.
  4. Analyseren van zoekresultaten: Zodra de zoekresultaten zijn verkregen, kunnen gebruikers deze analyseren om potentiële beveiligingsproblemen of kwetsbaarheden te identificeren. Deze stap omvat vaak het onderzoeken van de inhoud van de bestanden of webpagina's om hun relevantie en gevoeligheid te beoordelen.
  5. Gevolgen voor de veiligheid. Google Dorking helpt cyberbeveiligingsprofessionals beveiligingszwakheden en verkeerde configuraties te identificeren die moeten worden aangepakt. Als het echter wordt misbruikt, kan het kwaadwillende actoren ook de middelen bieden om deze kwetsbaarheden te misbruiken, wat het belang van het beveiligen van webmiddelen en gevoelige informatie benadrukt.

Basiszoekbewerkingen en -opdrachten

Hier volgen enkele basiszoekbewerkingen en -opdrachten die in Google Dorking worden gebruikt, samen met uitleg en voorbeelden voor elke bewerking.

ongetiteld

Met deze opdracht wordt gezocht naar webpagina's die het opgegeven trefwoord in de titel bevatten. intitle:"inlogpagina"

zal pagina's retourneren waar de titel de zinsnede "inlogpagina" bevat.

intitle:"login page"

inurl

Met deze opdracht worden URL's gevonden die het opgegeven trefwoord bevatten. inurl:admin retourneert pagina's met URL's die het woord "admin" bevatten.

inurl:admin

bestandstype

Bestandstype zoekt naar specifieke bestandstypen. filetype:pdf "jaarverslag" retourneert PDF-bestanden die de zinsnede "jaarverslag" bevatten.

filetype:pdf "annual report"

website

Deze opdracht beperkt de zoekopdracht tot een specifieke website of domein. site:example.com "privacybeleid" retourneert pagina's van het domein example.com die de zinsnede "privacybeleid" bevatten.

site:example.com "privacy policy

in tekst

Met deze opdracht wordt gezocht naar webpagina's die het opgegeven trefwoord in de tekst bevatten. intext:"vertrouwelijk" retourneert pagina's waar de hoofdtekst het woord "vertrouwelijk" bevat.

intext:"confidential"

alles in titel

Met deze opdracht wordt gezocht naar pagina's met alle opgegeven trefwoorden in de titel. allintitle:gebruikersnaam wachtwoord retourneert pagina's met zowel "gebruikersnaam" als "wachtwoord"in de titel.

allintitle:username password

allinurl

Het vindt URL's die alle opgegeven trefwoorden bevatten. opdracht allinurl:login.jsp retourneert pagina's met URL's die zowel “login” als “jsp” bevat.

allinurl:login.jsp

allintekst

Met deze opdracht wordt in de tekst gezocht naar pagina's met alle opgegeven trefwoorden. allintext:password reset retourneert pagina's waar de hoofdtekst zowel "wachtwoord" als "reset" bevat.

allintext:password

cache

Cache geeft de in de cache opgeslagen versie weer van een webpagina die is opgeslagen door Google. cache:example.com toont de cacheversie van de startpagina van example.com

cache:example.com

verwant

Gerelateerd zoekt webpagina's die verband houden met de opgegeven URL. gerelateerd:voorbeeld.com retourneert pagina's die vergelijkbaar zijn met of gerelateerd zijn aan het domein voorbeeld.com.

related:example.com

bepalen

Define biedt definities voor woorden of zinsdelen. definiëren:encryptie retourneert definities voor de term "encryptie".

define:encryption

link

Met deze opdracht worden pagina's gevonden die naar de opgegeven URL linken. link:example.com retourneert pagina's met links die naar example.com verwijzen.

link:example.com
commandoVoorbeeld
ongetiteldintitle:"inlogpagina"
ongetiteldinurl:admin
bestandstypebestandstype:pdf "jaarverslag"
websitesite:example.com "privacybeleid"
in tekstintext:"vertrouwelijk"
alles in titelallintitle: gebruikersnaam wachtwoord
allinurlallinurl:login.jsp
allintekstallintext:wachtwoord opnieuw instellen
cachecache:voorbeeld.com
verwantgerelateerd:voorbeeld.com
bepalendefinieer: encryptie
linklink:voorbeeld.com

Geavanceerde zoekoperatoren en opdrachten

Hier volgen enkele geavanceerde zoekoperatoren en opdrachten die in Google Dorking worden gebruikt, samen met uitleg en voorbeelden voor elk:

ROND (X)

Deze operator vindt pagina's waarop twee woorden binnen een bepaald aantal woorden van elkaar verwijderd zijn. "kunstmatige intelligentie" AROUND(3) "machine learning" vindt pagina's waar "kunstmatige intelligentie"En"machine learning" verschijnen binnen drie woorden van elkaar.

"artificial intelligence" AROUND(3) "machine learning"

OF

Deze operator zoekt naar pagina's die een van de opgegeven trefwoorden kunnen bevatten. site:example.com login OR register vindt pagina's op "example.com" die "login" of "register" bevatten.

site:example.com login OR register

"-"

Deze operator sluit pagina's uit die het opgegeven trefwoord bevatten. site:example.com wachtwoord -login vindt pagina's op "example.com" die "wachtwoord" vermelden, maar niet "login".

site:example.com password -login

" " (Aanhalingstekens)

Deze operator zoekt naar een exacte zin. Met 'vertrouwelijk financieel rapport' worden pagina's gezocht die de exacte zinsnede 'vertrouwelijk financieel rapport' bevatten.

"confidential financial report"
commandoVoorbeeld
ROND (X)"kunstmatige intelligentie" AROUND(3) "machine learning"
ORsite:voorbeeld.com inloggen OF registreren
"-"site:example.com wachtwoord -inloggen
" " (Aanhalingstekens)"vertrouwelijk financieel rapport"

Google Dorking en beveiliging

Google Dorking, ook wel bekend als Google-hacking, is een techniek die gebruik maakt van geavanceerde zoekoperators om gevoelige informatie en kwetsbaarheden op internet te ontdekken. Door specifieke zoekopdrachten te maken, kunnen gebruikers blootgestelde databases, vertrouwelijke documenten en onbeveiligde webpagina's lokaliseren die onbedoeld door Google zijn geïndexeerd.

Met deze methode kunnen cyberbeveiligingsexperts zwakke punten in de beveiliging, zoals verkeerd geconfigureerd, identificeren en aanpakken servers en onbeveiligde mappen, die kunnen worden uitgebuit door kwaadwillende actoren. Daarom onderstreept Google Dorking het cruciale belang van de implementatie van robuust webbeveiliging praktijken, waaronder regelmatige beveiligingsaudits, strenge toegangscontroles en goed configuratiebeheer, om gevoelige gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en mogelijke inbreuken.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.