Wat is een gateway?

26 maart 2024

Een netwerkgateway is een knooppunt tussen twee netwerken, waardoor communicatie mogelijk is tussen apparaten die op verschillende netwerkprotocollen of -architecturen werken. Het fungeert als het in- en uitgangspunt van een netwerk en beheert de gegevensstroom tussen een intern en extern netwerk, zoals internet. Gateways zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat gegevens die vanuit het ene netwerk worden verzonden, kunnen worden begrepen en verwerkt door het ontvangende netwerk, waarbij de noodzakelijke conversies en routering worden afgehandeld om deze communicatie te vergemakkelijken.

In een typische thuis- of kantooromgeving kan a router is het meest voorkomende voorbeeld van een netwerkgateway. De router verbindt lokale apparaten (zoals computers, smartphones en printers) met internet of andere externe netwerken en wijst lokale apparaten toe IP adressen binnen het thuisnetwerk en deze vertalen naar één op internet herkend IP-adres, ook wel bekend als Network Address Translation (NAT).

Naast het routeren van verkeer kunnen gateways ook verschillende functies vervullen, zoals firewall bescherming, verkeersfiltering en netwerkbeveiliging, waardoor ze een essentieel onderdeel zijn van moderne netwerken.

Hoe werkt een gateway?

Een gateway verbindt twee netwerken die verschillende basiscommunicatieprotocollen kunnen gebruiken, zodat gegevens naadloos tussen deze netwerken kunnen worden overgedragen. De werking ervan omvat verschillende belangrijke processen:

 1. Protocolconversie. Gateways kunnen verschillende netwerkprotocollen vertalen, waardoor communicatie mogelijk wordt tussen apparaten die verschillende protocollen gebruiken. Een gateway kan bijvoorbeeld e-mailverkeer in het ene protocol van internet ontvangen en dit omzetten in een ander protocol dat wordt begrepen door de lokale netwerkbeheerders. email server.
 2. Adresvertaling. In veel scenario's, vooral in thuis- en bedrijfsnetwerken, voeren gateways Network Address Translation (NAT) uit. NAT vertaalt de privé-IP-adressen van apparaten binnen een lokaal netwerk naar één openbaar IP-adres (en vice versa), waardoor communicatie met internet mogelijk wordt.
 3. Routing. Gateways bepalen het meest efficiënte pad voor datapakketten om van de bron naar de bestemming te reizen. Dit proces omvat het analyseren van het bestemmings-IP-adres van een datapakket en het gebruik van routeringstabellen om te beslissen wat de beste volgende hop op het netwerk of de route via internet is.
 4. Security. Gateways bevatten vaak beveiligingsfuncties om het netwerk te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en bedreigingen. Hierbij kan gedacht worden aan firewallmogelijkheden, die inkomend en uitgaand verkeer monitoren en datapakketten blokkeren op basis van beveiligingsregels, en inbraakdetectiesystemen (IDS) die verdachte activiteiten identificeren.
 5. Inspectie en wijziging van datapakketten. Sommige gateways kunnen datapakketten inspecteren die er doorheen gaan. Een voorbeeld hiervan is het controleren op malware of ervoor zorgen dat gegevens voldoen aan de privacyregelgeving. Ze kunnen ook pakketten aanpassen voor compatibiliteit met de protocolvereisten van het ontvangende netwerk.

Kenmerken van een gateway

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van gateways:

 • Naadloze communicatie. Een van de fundamentele kenmerken van een gateway is de mogelijkheid om gegevens van het ene protocol naar het andere te converteren, waardoor communicatie mogelijk wordt tussen netwerken die verschillende communicatieprotocollen gebruiken.
 • Extra privacy en veiligheid. NAT is een cruciale functie waarmee een netwerk meerdere privé-IP-adressen kan toewijzen aan één openbaar IP-adres (of een paar adressen). Deze functionaliteit behoudt openbare IP-adressen en verbergt de interne netwerkstructuur voor de buitenwereld.
 • Optimaal gegevenspad. Gateways onderzoeken het bestemmingsadres van elk pakket en gebruiken routeringstabellen en algoritmen om de beste route te bepalen, waardoor een efficiënte en snelle gegevensoverdracht wordt gegarandeerd.
 • Geavanceerde beveiligingshulpmiddelen. Gateways bevatten vaak geïntegreerde beveiligingsfuncties zoals firewalls, inbraakdetectiesystemen (IDS)en inbraakpreventiesystemen (IPS) om bedreigingen te identificeren en te beperken.
 • Content filtering. Deze functie beperkt of controleert de toegang tot specifieke websites, e-mails of andere gegevens die door het netwerk stromen op basis van inhoud, trefwoorden of andere criteria. Inhoudsfiltering is essentieel om het netwerk te beschermen tegen schadelijke inhoud en om naleving van het organisatiebeleid te garanderen.
 • VPN-ondersteuning. Virtual Private Network (VPN) ondersteuning is een andere functie die door sommige gateways wordt aangeboden. VPN's creëren een veilige en gecodeerde verbinding via een minder veilig netwerk, zoals internet. Met gateways met VPN-ondersteuning kunnen externe gebruikers veilig verbinding maken met het interne netwerk en toegang krijgen tot bronnen alsof ze fysiek aanwezig zijn in het netwerk.
 • Beheer van bandbreedte. Gateways kunnen het netwerkverkeer beheren en prioriteren, zodat kritische applicaties de benodigde informatie ontvangen bandbreedte. Deze functie is essentieel voor het behouden van optimale netwerkprestaties, vooral in omgevingen waar netwerkbronnen zwaar worden gebruikt.
 • Registratie en monitoring van verkeersgegevens. De mogelijkheid om dataverkeer dat door de gateway gaat te loggen en te monitoren, maakt dit mogelijk netwerkbeheerders om patronen te analyseren, afwijkingen te detecteren en potentiële beveiligingsinbreuken te identificeren.

Soorten gateways

Netwerkgateways kunnen worden gecategoriseerd op basis van hun functionaliteit, het type netwerken waarmee ze verbinding maken en de specifieke protocollen die ze verwerken.

Woonpoorten

Residentiële gateways verbinden thuisnetwerken met internet. Meestal zijn ze geïntegreerd in de thuisrouter en bieden ze zowel bekabelde als draadloze connectiviteit met apparaten in huis. Deze gateways verwerken taken zoals NAT, firewallbeveiliging en Wi-Fi netwerken, waardoor meerdere apparaten veilig één enkele internetverbinding kunnen delen. Ze spelen een cruciale rol in de domotica en het beheer van slimme apparaten voor thuisgebruik, waardoor de communicatie tussen het thuisnetwerk en het bredere internet wordt vergemakkelijkt.

Cloud gateways

Cloud Gateways dienen als brug tussen het lokale netwerk van een bedrijf en cloud opslag- of computerdiensten. Ze vergemakkelijken de naadloze overdracht van gegevens van en naar de cloud, die vaak extra functies biedt, zoals datacompressie, encryptieen caching om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren. Cloud gateways vereenvoudigen de integratie van cloud diensten in bestaande IT-infrastructuren, waardoor bedrijven hiervan gebruik kunnen maken cloud computergebruik's schaalbaarheid en flexzonder concessies te doen aan de veiligheid of prestaties.

IoT-gateways

Internet of Things (IoT) gateways verbinden IoT-apparaten op internet of andere netwerken. Deze gateways verzamelen gegevens van meerdere apparaten, voeren een initiële verwerking of analyse uit en verzenden de gegevens vervolgens naar een centrale server or cloud voor verdere verwerking. IoT-gateways bevatten vaak geavanceerde beveiligingsfuncties om kwetsbare IoT-apparaten te beschermen tegen cyberdreigingen, en ze kunnen verschillende communicatieprotocollen ondersteunen om verschillende soorten IoT-apparaten te huisvesten.

VoIP-gateways

VoIP-gateways (Voice over Internet Protocol) maken de overdracht van spraak- en multimedia-inhoud via Internet Protocol (IP)-netwerken mogelijk. Ze zetten spraaksignalen van traditionele telefonienetwerken om in digitale signalen die via internet kunnen worden verzonden en omgekeerd. Deze functionaliteit maakt de integratie van spraakdiensten met moderne IP-gebaseerde netwerken mogelijk, waardoor functies zoals voicemail naar e-mail, doorschakeling van oproepen en virtuele vergaderingen met audio- en videomogelijkheden worden vergemakkelijkt.

E-mailgateways

E-mailgateways beheren de stroom e-mailverkeer naar en uit het netwerk van een organisatie. Ze bieden beveiligingsfuncties zoals spamfilters, virusscans en Phishing bescherming ter bescherming tegen kwaadaardige e-mailinhoud. E-mailgateways handhaven ook het bedrijfsbeleid met betrekking tot e-mailgebruik en zorgen ervoor dat de wettelijke en regelgevende normen voor gegevensbescherming en privacy worden nageleefd.

Gebruiksscenario's voor netwerkgateways

Hier volgen enkele veelvoorkomende gebruiksscenario's voor netwerkgateways:

 • Internettoegang delen. Met gateways voor woningen en kleine kantoren/thuiskantoren kunnen meerdere apparaten één enkele internetverbinding delen. Ze beheren het netwerkverkeer, bieden beveiliging via firewalls en bevatten vaak Wi-Fi-mogelijkheden om draadloze apparaten te verbinden.
 • Enterprise-netwerkconnectiviteit. In grotere organisaties vergemakkelijken gateways de connectiviteit tussen het bedrijfsnetwerk en het internet of andere externe netwerken. Ze zorgen ervoor dat de communicatie veilig is en voldoet aan het organisatiebeleid door middel van geavanceerde beveiligingsfuncties zoals VPN's, inbraakdetectiesystemen en inhoudfiltering.
 • Cloud integratie. Cloud gateways worden gebruikt om de lokale IT-infrastructuur mee te integreren cloud diensten, waardoor bedrijven hun opslag- en computermogelijkheden kunnen uitbreiden naar de cloud. Ze kunnen de gegevensoverdracht optimaliseren cloud omgevingen, beheer de bandbreedte en bied gecodeerde verbindingen voor veilige gegevensoverdracht.
 • IoT-netwerken. IoT-gateways verbinden sensoren en slimme apparaten met centrale beheersystemen of internet. Ze verwerken gegevens lokaal voor, verminderen de latentie en het bandbreedtegebruik, en vertalen tussen verschillende communicatieprotocollen die door IoT-apparaten en het netwerk worden gebruikt.
 • Spraakcommunicatie. VoIP-gateways maken spraak- en multimediacommunicatie via IP-netwerken mogelijk, waarbij traditionele telefoniesystemen worden geïntegreerd met moderne digitale netwerken om kosteneffectieve spraakcommunicatie, videoconferenties en uniforme communicatiediensten op geografisch verspreide locaties mogelijk te maken.
 • Inhoudscontrole en beveiliging. E-mailgateways zijn van cruciaal belang voor het beveiligen van e-mailcommunicatie, het filteren van spam en het voorkomen van malware- en phishing-aanvallen. Ze zorgen ervoor dat inkomende en uitgaande e-mails voldoen aan het beveiligingsbeleid en de regelgeving, waardoor gevoelige informatie wordt beschermd tegen cyberdreigingen.
 • Werken en toegang op afstand. VPN-gateways maken veilige toegang op afstand tot het interne netwerk van een organisatie mogelijk, waardoor werknemers op afstand kunnen werken alsof ze rechtstreeks op het netwerk zijn aangesloten.
 • Dataconversie en protocolvertaling. In industriële en telecommunicatienetwerken voeren gateways dataconversie en protocolvertaling uit om de communicatie tussen apparaten en systemen met behulp van verschillende protocollen te vergemakkelijken. Deze mogelijkheid is essentieel voor de integratie van oudere systemen met nieuwere technologieën, waardoor interoperabiliteit wordt gegarandeerd en de levensduur van bestaande investeringen wordt verlengd.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.