Wat is Apache?

2 april 2024

Apache is een van de populairste internetsites ter wereld server Software oplossingen. Het is ontwikkeld door de Apache Software Foundation (AFS) en speelt een cruciale rol in de internetinfrastructuur, waarbij websites en webapplicaties aan gebruikers worden aangeboden. De Apache-HTTP Server staat bekend om zijn flexibiliteit, waardoor uitgebreide aanpassingen mogelijk zijn via modules voor beveiliging, caching, URL-herschrijving, SSL/TLS encryptie, en meer. Het is compatibel met verschillende besturingssystemen, waaronder UNIX/Linux, macOS en Windows.

Hoe werkt het Apache-web Server Werk?

De Apache-HTTP Server, gewoonlijk afgekort tot Apache, werkt als een verzoek-antwoordsysteem dat webinhoud via internet aan gebruikers levert. Hier is een vereenvoudigd overzicht van hoe het werkt:

 1. Opstarten. Wanneer Apache start, leest het de configuratiebestanden, zoals httpd.conf, om de instellingen ervan te bepalen. Deze instellingen omvatten informatie over op welke poort moet worden geluisterd (meestal poort 80 voor HTTP en poort 443 voor HTTPS), waar websitebestanden kunnen worden gevonden en hoe verschillende soorten verzoeken moeten worden afgehandeld.
 2. Luisteren naar verzoeken. Apache luistert op het opgegeven port voor inkomende HTTP verzoeken van klanten, die typisch zijn web browsers of ander web serverS. Wanneer een verzoek wordt ontvangen, identificeert Apache welk verzoek domein (als virtuele hosting wordt gebruikt) is het verzoek voor en wordt het verzoek verwerkt volgens de configuratie voor dat domein.
 3. Verwerken van verzoeken. De server interpreteert het HTTP-verzoek, inclusief het gevraagde URL, methode (GET, POST, etc.) en headers. Op basis van de configuratie kan Apache statische inhoud van de bestandssysteem, voer een uit script om dynamische inhoud te genereren, of om het verzoek aan een ander te doorgeven server. Apache kan verzoeken afhandelen met behulp van verschillende modules, die de functionaliteit ervan uitbreiden. Bijvoorbeeld de mod_php module kan PHP-scripts verwerken en dynamische inhoud genereren als reactie op een verzoek. Op dezelfde manier, modules zoals mod_rewrite kan aangevraagde URL's herschrijven volgens bepaalde regels, waardoor schonere URL's of omleidingen mogelijk zijn.
 4. Toegangscontrole en authenticatie. Voordat een verzoek wordt verwerkt, kan Apache controleren op toegangscontrole en authenticatie op basis van de configuratie. Dit kan inhouden dat u de gegevens van de klant controleert IP-adres tegen een toelatings- of weigeringslijst of waarbij een gebruikersnaam en wachtwoord vereist zijn.
 5. Inhoud serveren. Zodra het verzoek is verwerkt, genereert Apache een HTTP-antwoord. Dit antwoord bevat een statuscode (zoals 200 voor succes of 404 voor niet gevonden), headers (met informatie over het inhoudstype, cachebeleid, enz.) en de hoofdtekst van het antwoord (wat de inhoud van een bestand kan zijn, dynamisch gegenereerde inhoud of een foutmelding).
 6. Logboekregistratie. Apache registreert details over het verzoek en de reactie in de toegangs- en foutenlogboeken. Deze logboeken zijn handig voor het opsporen van fouten, het monitoren en analyseren van verkeer.
 7. Wachten op meer aanvragen. Apache blijft luisteren naar nieuwe verzoeken, hetzij door de verbinding open te houden voor mogelijke volgende verzoeken van dezelfde client (keep-alive), hetzij door de verbinding te sluiten en te wachten op nieuwe verbindingen.

Apache HTTP Server Voordelen

De Apache-HTTP server staat bekend om zijn flexbetrouwbaarheid, betrouwbaarheid en uitgebreide functionaliteit, waardoor het een van de meest populaire websites is geworden servers in de wereld. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken.

Modulaire architectuur

Apache werkt op een modulair systeem, waardoor beheerders de functionaliteit eenvoudig kunnen uitbreiden via modules. Deze modules kunnen nieuwe functies toevoegen, verschillende soorten inhoud verwerken en verschillende bewerkingen uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn beveiligingsverbeteringen (mod_security), URL herschrijven (mod_rewrite), en ondersteuning voor programmeertalen (mod_php voor PHP).

Virtuele hosting

Virtuele hosting maakt één Apache mogelijk server bijvoorbeeld om meerdere te bedienen websites of domeinen. Dit is essentieel voor hostingproviders en organisaties die meerdere sites beheren, waardoor er efficiënt gebruik van kan worden gemaakt server hulpmiddelen en vereenvoudiging van de administratie.

.htaccess-ondersteuning

Apache maakt configuratie op mapniveau mogelijk via .htaccess bestanden. Met deze bestanden kunnen gebruikers de server's algemene instellingen voor de map waarin het .htaccess bestand wordt geplaatst, aanbieden flexmogelijkheid voor het beheren van configuraties zonder toegang tot de hoofdstroom server configuratiebestanden.

Veiligheids kenmerken

Apache biedt een robuuste set beveiligingsfuncties, waaronder toegangscontrole op basis van IP-adres of domein, authenticatieschema's en Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS) ondersteuning voor gecodeerde verbindingen. Bovendien zijn modules zoals mod_security kan worden gebruikt om toe te voegen firewall en Intrusion Detection mogelijkheden.

Ondersteuning voor verschillende programmeertalen

Door zijn modulaire architectuur ondersteunt Apache server-side scripting en programmeertalen zoals PHP, Python en Perl, waardoor de ontwikkeling en implementatie van dynamische webapplicaties mogelijk is.

Onderhandeling over inhoud

Apache kan verschillende versies van een document weergeven op basis van de browsermogelijkheden of voorkeuren van de gebruiker, zoals taal, codering of MIME type. Dit wordt bereikt door middel van inhoudsonderhandelingen, waardoor gebruikers inhoud in het meest compatibele formaat ontvangen.

URL herschrijven en omleiden

De mod_rewrite module maakt krachtige manipulatie van URL's mogelijk, waardoor URL-omleiding en herschrijving mogelijk wordt. Deze functie wordt veel gebruikt voor SEO-doeleinden, waarbij voor mensen leesbare URL's worden gemaakt en ervoor wordt gezorgd dat oudere URL's toegankelijk blijven.

Caching

Apache kan worden geconfigureerd om cache veelgebruikte inhoud, waardoor de laadtijden voor bezoekers worden verkort en verminderd server laden. Dit kan de prestaties van een website aanzienlijk verbeteren, vooral tijdens perioden met veel verkeer.

Logging en monitoring

Uitgebreide logmogelijkheden maken het volgen van server activiteit, fouten en toegangsstatistieken. Apache-logboeken zijn van onschatbare waarde voor het oplossen van problemen, het afstemmen van prestaties en het monitoren van de beveiliging.

Aanpasbare foutmeldingen

Apache maakt het aanpassen van foutmeldingen mogelijk en biedt mechanismen voor het aanbieden van aangepaste foutdocumenten. Deze functie kan worden gebruikt om een ​​consistent merkimago te behouden, zelfs bij fouten.

Load Balancing

Met modules als mod_proxy_balancer, kan Apache binnenkomende verzoeken over meerdere backends verdelen servers, waardoor de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van webapplicaties worden verbeterd.

Samendrukking

Apache ondersteunt inhoudscompressie via modules zoals mod_deflate, waardoor de omvang van de gegevens die via het netwerk worden verzonden, kan worden verminderd, waardoor de laadtijden voor gebruikers kunnen worden verbeterd en verlaagd bandbreedte gebruik.

Apache-voordelen en -nadelen

Apache biedt een aantal voordelen en nadelen voor gebruikers.

voordelen

Apache komt tegemoet aan een breed spectrum aan behoeften, van het hosten van eenvoudige statische pagina's tot het ondersteunen van complexe webapplicaties met veel verkeer. De volgende voordelen hebben Apache tot de meest populaire internetkeuze gemaakt server software:

 • Open source en gratis. Apache wel open source software, gratis beschikbaar. Dit betekent dat gebruikers het gratis kunnen downloaden, gebruiken en wijzigen. Het open-source karakter moedigt ook bijdragen aan van een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars, waardoor voortdurende verbeteringen en updates worden gegarandeerd.
 • Flexmogelijkheden door modulariteit. De modulaire architectuur van Apache maakt een hoge mate van flexmogelijkheid. Gebruikers kunnen de functionaliteit eenvoudig uitbreiden door specifieke modules in of uit te schakelen, afhankelijk van hun behoeften. Deze modulariteit ondersteunt een breed scala aan gebruiksscenario's, van het bedienen van statische websites tot het runnen van complexe websites Webapplicaties.
 • Platformonafhankelijke ondersteuning. Apache kan op een grote verscheidenheid aan besturingssystemen, inclusief UNIX, Linux, Windows en macOS. Deze platformonafhankelijke ondersteuning zorgt ervoor dat Apache in diverse omgevingen kan worden ingezet, van pc's tot server boerderijen.
 • Sterke beveiligingsfuncties. Met een robuuste set beveiligingsfuncties en de mogelijkheid om te integreren met verschillende coderingstools en authenticatie mechanismen biedt Apache krachtige beveiligingsmogelijkheden. Regelmatige updates en de mogelijkheid om extra beveiligingsmodules te gebruiken, verbeteren de beveiliging nog verder.
 • Ondersteuning voor virtuele hosting. Apache maakt dit mogelijk virtuele hosting, wat betekent dat een enkele Apache server instance kan meerdere websites of domeinen bedienen. Dit is met name handig voor hostingproviders en organisaties die meerdere websites beheren, waardoor efficiënt gebruik van bronnen mogelijk is.
 • Uitgebreide documentatie en community-ondersteuning. Apache profiteert van uitgebreide documentatie en een grote, actieve community. Dit betekent dat hulp en bronnen direct beschikbaar zijn, van officiële documentatie tot forums, mailinglijsten en tutorials en handleidingen van derden.
 • Aanpasbare configuratie. Apache biedt gedetailleerde configuratieopties op zowel het server en mapniveau. Dit maakt gedetailleerde controle mogelijk server gedrag, waaronder onder meer het herschrijven van URL's, toegangscontrole en aangepaste foutreacties.
 • Brede acceptatie en compatibiliteit. Gezien zijn lange geschiedenis en wijdverbreide gebruik is Apache compatibel met vrijwel alle webtechnologieën en software, waardoor een soepele integratie met bestaande systemen en standaarden wordt gegarandeerd.
 • Schaalbaarheid en prestaties. Terwijl Apache bekend staat om zijn flexDoor de combinatie van functionaliteit en functies in plaats van geavanceerde prestaties is het nog steeds in staat om hoge verkeersbelastingen aan te kunnen en kan het worden geoptimaliseerd voor betere prestaties door middel van caching, taakverdeling, en afstemming van de instellingen en modules.
 • Betrouwbaarheid. De architectuur en ondersteuning van Apache voor functies als taakverdeling en fouttolerantie dragen bij aan de betrouwbaarheid ervan. Het is ontworpen om inhoud continu weer te geven, zelfs onder zware belasting of in het geval van gedeeltelijke systeemstoringen.
 • Actieve ontwikkeling en een lange levensduur. Apache wordt al tientallen jaren actief ontwikkeld en zorgt ervoor dat het up-to-date blijft met nieuwe webtechnologieën en standaarden. De lange levensduur en voortdurende updates geven gebruikers vertrouwen in de stabiliteit en toekomstige levensvatbaarheid ervan.

Nadelen

De uitdagingen die met Apache gepaard gaan, hebben vooral betrekking op de prestaties in specifieke gebruiksscenario's. Hier is een lijst met de meest opvallende nadelen van Apache HTTP Server:

 • Prestaties onder hoge gelijktijdigheid. Apache gebruikt traditioneel een proces- of threadgebaseerd model om verzoeken af ​​te handelen, wat kan leiden tot meer geheugen en meer geheugen CPU gebruik onder zware belasting of in situaties met hoge gelijktijdigheid. Dit kan de prestaties beïnvloeden in vergelijking met gebeurtenisgestuurd internet servers zoals Nginx, die zijn ontworpen om veel gelijktijdige verbindingen efficiënter af te handelen.
 • Complexe configuratie. Apaches flexibiliteit en krachtige functionaliteit gaan ten koste van de eenvoud in configuratie. De uitgebreide reeks configuratieopties en richtlijnen kunnen lastig zijn voor beginners en zelfs voor ervaren beheerders die complexe instellingen beheren. Deze complexiteit kan leiden tot verkeerde configuratie, wat van invloed kan zijn op de prestaties, beveiliging en functionaliteit.
 • Het verbruik van hulpbronnen. Vanwege de proces- of thread-gebaseerde afhandeling van verzoeken, kan Apache meer bronnen (geheugen en CPU) verbruiken dan sommige van zijn lichtere tegenhangers, vooral in scenario's met statische inhoud of een groot aantal gelijktijdige verbindingen. Dergelijke situaties vereisen vaak krachtigere hardware of meer instances om dezelfde belasting efficiënt af te handelen.
 • .htaccess-overhead. Terwijl .htaccess bestanden bieden een handige configuratie op mapniveau, ze kunnen een prestatieoverhead introduceren. Apache controleert op deze bestanden in elke map die betrokken is bij een verzoek, wat de reactietijden kan vertragen, vooral voor diep geneste mappen. Uitschakelen .htaccess bestanden en het verplaatsen van configuraties naar het hoofdbestand server configuratie kan dit verzachten, maar gaat ten koste van flexibiliteit.
 • Standaardconfiguratie niet geoptimaliseerd voor hoge prestaties. De standaardconfiguratie van Apache is niet geoptimaliseerd voor hoge prestaties, maar eerder voor compatibiliteit en gebruiksgemak. Aanzienlijke afstemming en optimalisatie van de configuratiebestanden is vereist om optimale prestaties te bereiken.
 • Snellere alternatieven voor statische inhoud. Apache is mogelijk niet zo snel bij het aanbieden van statische inhoud als een gespecialiseerd of gebeurtenisgestuurd web serverS. Deze alternatieven kunnen statische bestanden sneller en met een lager bronnengebruik weergeven, waardoor ze geschikter worden voor bepaalde typen websites.
 • Leercurve. De brede functionaliteit en configureerbaarheid van Apache zijn weliswaar voordelig, maar brengen ook een leercurve met zich mee. Nieuwe gebruikers vinden het misschien een uitdaging om alle beschikbare modules en opties te begrijpen en deze effectief te configureren.

Apache HTTP Server vs. Overige Servers

Hier is een vergelijkingsoverzicht van Apache en andere servers.

Apache versus Nginx

Apache en Nginx zijn beide krachtige, populaire web servers, maar ze komen tegemoet aan verschillende behoeften en architecturen.

Het proces- of threadgebaseerde verbindingsverwerkingsmodel van Apache biedt een zeer flexbare en configureerbare omgeving, geschikt voor het dynamisch genereren van inhoud via een grote verscheidenheid aan modules. Het blinkt uit in uitgebreide ondersteuning van .htaccess-bestanden voor configuratie op mapniveau, waardoor het een goede keuze is voor toepassingen die uitgebreide aanpassingen vereisen.

Aan de andere kant maakt Nginx gebruik van een gebeurtenisgestuurde architectuur, die superieure prestaties biedt in scenario's met hoge gelijktijdigheid en wanneer het nodig is om statische inhoud efficiënt aan te bieden met een lagere geheugenvoetafdruk. Deze functie maakt Nginx ideaal om te dienen als reverse proxy, load balancer en HTTP-cache op websites met veel verkeer.

De keuze tussen Apache en Nginx hangt vaak af van de specifieke vereisten van het project, zoals de behoefte aan dynamische inhoudsverwerking versus de prioriteit van optimaliseren voor veel verkeer en resource-efficiëntie.

Apache versus Tomcat

Apache HTTP server en Apache Tomcat dienen verschillende doeleinden, maar kunnen elkaar aanvullen in webapplicatie-architecturen.

Apache HTTP server is een web voor algemeen gebruik server ontworpen om statische inhoud weer te geven en een veilige, efficiënte en uitbreidbare oplossing te bieden server voor HTTP-services. Het blinkt uit in het afhandelen van HTTP-verzoeken en het bedienen van websites en kan worden geconfigureerd om dynamische inhoud via modules te verwerken.

Apache Tomcat is een applicatie server geïmplementeerd in Java dat gespecialiseerd is in het bedienen van Java Servlets en JSP (JavaServer Pagina's) toepassingen. Het biedt een "puur Java" HTTP-web server omgeving waarin Java-code kan worden uitgevoerd, inclusief tools voor configuratie en beheer, en implementeert Java EE-specificaties voor webapplicaties. Terwijl Apache uitblinkt in het aanbieden van statische content en het fungeren als front-end server, Tomcat is geoptimaliseerd voor het uitvoeren van op Java gebaseerde dynamische webapplicaties.

In de praktijk deze twee servers worden vaak samen gebruikt, met Apache HTTP server het afhandelen van statische inhoud en het doorgeven van verzoeken voor dynamische inhoud aan Tomcat. Deze configuratie combineert hun sterke punten om complexe webapplicaties efficiënt te bedienen.

Apache versus Microsoft IIS

Apache HTTP Server en Microsoft Internet Information Services (IIS) zijn zowel krachtige als veelgebruikte websystemen servers, maar ze richten zich op verschillende ecosystemen en hebben verschillende kenmerken.

Apache is open-sourcesoftware die op verschillende besturingssystemen draait, waaronder UNIX/Linux, Windows en macOS, en biedt flexdoor de modulaire architectuur en uitgebreide configuratiemogelijkheden. Het geniet de voorkeur vanwege zijn aanpassingsvermogen, ondersteuning voor een breed scala aan programmeertalen via extra modules en zijn sterke aanwezigheid in de Linux/UNIX-omgeving.

IIS is een op Windows gebaseerd web server geïntegreerd in Windows Server besturingssystemen, die een diepe integratie bieden met de Windows-infrastructuur en technologieën zoals ASP.NET voor het bouwen van dynamische webapplicaties. IIS biedt een grafische gebruikersinterface voor server beheer, waardoor het toegankelijker wordt voor beheerders die er minder vertrouwd mee zijn opdrachtregel gereedschap.

Hoewel Apache bekend staat om zijn modulariteit en brede compatibiliteit, valt IIS op door zijn naadloze integratie met op Windows gebaseerde applicaties en beveiligingsfuncties, waardoor de keuze hiertussen vaak afhankelijk is van het onderliggende besturingssysteem en specifieke applicatievereisten.

Apache versus LiteSpeed

Apache en LiteSpeed ​​zijn beide krachtig internet server technologieën, maar ze komen tegemoet aan verschillende behoeften en prestatieprofielen.

Apache, de meer gevestigde van de twee, staat hoog aangeschreven vanwege zijn mogelijkheden flexen uitgebreid modulesysteem. De modulaire architectuur maakt maatwerk mogelijk server omgeving, maar het werkt mogelijk niet zo efficiënt als andere servers in scenario's met veel verkeer vanwege de procesgestuurde aanpak.

LiteSpeed ​​daarentegen staat bekend om zijn hoge prestaties, vooral onder omstandigheden met veel gelijktijdigheid en verkeer, dankzij de gebeurtenisgestuurde architectuur. Dit server is ontworpen als drop-in vervanging voor Apache en ondersteunt .htaccess-bestanden en Apache-configuratierichtlijnen. De efficiëntie van LiteSpeed ​​bij het aanbieden van inhoud en het afhandelen van verbindingen vertaalt zich vaak in snellere laadtijden van pagina's en lagere server verbruik van hulpbronnen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor websites met veel verkeer of websites die willen optimaliseren voor snelheid en gebruik van hulpbronnen.

De keuze tussen Apache en LiteSpeed ​​hangt vaak af van specifieke prestatie-eisen, schaalbaarheidsbehoeften, compatibiliteit met bestaande configuraties en budgetoverwegingen, aangezien LiteSpeed ​​aanzienlijke prestatievoordelen biedt, maar tegen een vergoeding. Omgekeerd biedt Apache uitgebreide flexen een robuuste gemeenschap zonder financiële kosten.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.