Wat is een tijdreeksdatabase?

24 mei 2023

Een tijdreeksdatabase (TSDB) is dat wel een database dat is geoptimaliseerd voor het verwerken van tijdgestempelde of tijdreeksgegevens, dit zijn gegevens die op tijd zijn geïndexeerd. TSDB's zijn ontworpen om grote hoeveelheden tijdreeksgegevens efficiënt en snel te verwerken, met functies zoals compressie, indexering en aggregatie. Ze gebruiken meestal een kolomvormig opslagformaat dat snelle query's en analyse van tijdreeksgegevens mogelijk maakt.

Voorbeelden van tijdreeksdatabases zijn InfluxDB, Prometheus, TimescaleDB en OpenTSDB. Deze databases worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder Internet of Things, systeembewaking en analyse van financiële gegevens.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.