Wat is een Tensor Processing Unit (TPU)?

10 april 2024

Een Tensor Processing Unit (TPU) is gespecialiseerd hardware dat versnelt aanzienlijk machine learning (ML)-werklasten. Ontwikkeld om de rekenintensieve bewerkingen van diepgaand leren algoritmen bieden TPU's een efficiëntere en snellere manier om grootschalige ML-modellen uit te voeren dan traditioneel CPUs en GPU's.

Wat is een tensorverwerkingseenheid?

Een TPU is een toepassingsspecifiek geïntegreerd circuit (ASIC) dat speciaal is ontwikkeld voor het versnellen van machine learning-taken. Het is geoptimaliseerd voor de grootschalige, parallelle berekeningen die kenmerkend zijn voor deep learning-modellen, met name die waarbij tensoren betrokken zijn, wat multidimensionale data-arrays zijn. TPU's verbeteren de prestaties en energie-efficiëntie van machine learning-berekeningen, waardoor ze zeer effectief zijn voor zowel de trainings- als de inferentiefasen van deep learning-modellen.

Architectuur van tensorverwerkingseenheden

De architectuur van een TPU is afgestemd op de efficiënte verwerking van tensorbewerkingen, die van fundamenteel belang zijn voor veel machine learning-algoritmen. Kritieke componenten van een TPU zijn onder meer:

 • Matrixvermenigvuldigingseenheid. In het hart van de TPU is deze eenheid geoptimaliseerd voor het snel uitvoeren van grote matrixbewerkingen, die gebruikelijk zijn bij machine learning-workloads. Deze mogelijkheid is cruciaal voor het versnellen van de backbone-berekeningen van neurale netwerken, zoals de voorwaartse en achterwaartse passages tijdens training en gevolgtrekking, door efficiënt om te gaan met de tensorbewerkingen waarvan deze modellen afhankelijk zijn.
 • Vectorverwerkingseenheid. Deze eenheid verbetert het vermogen van de TPU om bewerkingen uit te voeren op vectoren (arrays van gegevens die hoeveelheden vertegenwoordigen zoals kenmerken of voorspellingen), waardoor taken worden gestroomlijnd zoals berekeningen van activeringsfuncties en andere elementaire bewerkingen die cruciaal zijn voor machinaal leren algoritmen.
 • Geheugen met hoge bandbreedte. Dit type geheugen maakt de snelle verplaatsing van grote datasets en modelparameters naar en uit de verwerkingseenheden mogelijk, wat essentieel is voor het handhaven van een hoge doorvoer en efficiëntie, vooral als het gaat om complexe modellen en grote hoeveelheden gegevens.
 • Aangepaste onderlinge verbindingen. Wanneer ze parallel worden gebruikt, zorgen deze verbindingen voor een snelle gegevensoverdracht binnen de TPU en tussen TPU's schaalbaarheid voor grote modellen en datasets. Deze architectuur ondersteunt de gedistribueerde verwerking van machine learning-taken, waardoor meerdere TPU's naadloos kunnen samenwerken aan één enkel rekenprobleem, wat vooral gunstig is voor het trainen van zeer grote modellen of het verwerken van uitgebreide datasets die de capaciteit van een enkele TPU overschrijden.

Voor- en nadelen van Tensor-verwerkingseenheden

TPU's blinken uit in taken als het trainen van enorme machine learning-modellen, maar ze zijn gespecialiseerd in TensorFlow en kunnen duur zijn in vergelijking met CPU's en GPU's.

voordelen

Dit zijn de voordelen van TPU's:

 • Hoge prestaties en efficiëntie. TPU's versnellen machine learning-workflows en bieden aanzienlijke verbeteringen in de rekensnelheid en efficiëntie ten opzichte van CPU's en GPU's voor algemeen gebruik.
 • Energie-efficiëntie. TPU's verbruiken minder stroom voor dezelfde rekentaken, waardoor ze kosteneffectiever zijn voor grootschalige ML-bewerkingen.
 • Geoptimaliseerd voor machinaal leren. Met een ontwerp dat is gericht op de specifieke behoeften van tensorberekeningen en deep learning-modellen, bieden TPU's geoptimaliseerde prestaties voor deze toepassingen.

Nadelen

Dit zijn de nadelen van TPU’s:

 • Flexibiliteit. Omdat het gespecialiseerde hardware is, zijn TPU's minder flexbeter geschikt dan CPU's en GPU's voor algemene computertaken.
 • Beschikbaarheid en kosten. De toegang tot TPU's is beperkt en vergt een hogere initiële investering dan de meer algemeen gebruikte computerbronnen.
 • Complexiteit in programmeren en integratie. Om het volledige potentieel van TPU’s te benutten, is gespecialiseerde kennis vereist.

Gebruiksscenario's voor Tensor-verwerkingseenheden

TPU's worden op verschillende gebieden gebruikt waarvoor de verwerking van grote datasets en complexe machine-learning-modellen vereist is, waaronder:

 • Beeldherkenning en -verwerking. Het versnellen van de trainings- en inferentiefasen van convolutionele neurale netwerken (CNN's).
 • Natuurlijke taalverwerking (NLP). Ondersteun grootschalige modellen zoals transformatoren voor het begrijpen en genereren van talen.
 • Autonome voertuigen. Het versnellen van de real-time verwerking die nodig is voor de perceptie- en besluitvormingscomponenten van zelfrijdende auto's.
 • Gezondheidszorg. Het mogelijk maken van een snellere en efficiëntere analyse van medische beelden en genetische gegevens voor gepersonaliseerde geneeskunde en diagnostiek.
 • Wetenschappelijk onderzoek. Het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens uit experimenten en simulaties, vooral op gebieden als natuurkunde en astronomie.  
 • Financiële diensten. Het analyseren van grote datasets voor risicobeoordeling, fraudedetectie en algoritmische handel, waarbij snelheid en nauwkeurigheid de resultaten aanzienlijk beïnvloeden.

Nikola
Kosti
Nikola is een doorgewinterde schrijver met een passie voor alles wat met hightech te maken heeft. Na het behalen van een graad in journalistiek en politieke wetenschappen, werkte hij in de telecommunicatie- en onlinebanksector. Schrijft momenteel voor phoenixNAP, hij is gespecialiseerd in het oplossen van complexe vraagstukken over de digitale economie, e-commerce en informatietechnologie.