Wat is een Linux-distributie?

4 april 2024

Een Linux-distributie of -distro is een besturingssysteem dat bovenop gebouwd is Linux kernel—de kerninterface tussen de hardware van een computer en zijn processen. Het omvat een breed scala aan softwareaanbiedingen, zoals de GNU-toolchain, systeembibliotheken, een grafische gebruikersinterface (GUI) en aanvullende toepassingen en hulpprogramma's om een ​​compleet systeem te vormen.

Distributies zijn afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van gebruikers, variërend van desktop- en server te gebruiken voor gespecialiseerde toepassingen zoals digitaal forensisch onderzoek, multimediaproductie en educatieve doeleinden. Elke distro wordt geleverd met een pakketbeheersysteem om software eenvoudig te installeren, bij te werken en te verwijderen, en kan een specifieke filosofie volgen met betrekking tot softwarevrijheid, bruikbaarheid en aanpasbaarheid. Linux-gebruikers profiteren van de open source aard van Linux besturingssystemen, die een breed scala aan software en aanpassingen mogelijk maken om aan persoonlijke of organisatorische behoeften te voldoen.

Een korte geschiedenis van Linux-distributies

Linus Torvalds bracht in 1991 de eerste versie van de Linux-kernel uit. Het was aanvankelijk een project dat alleen interessant was voor hobbyisten en ontwikkelaars. De eerste "distributies" van Linux verschenen een jaar later. Dit leken meer op verzamelingen software en een kernel die gebruikers zelf moesten compileren dan op de gebruiksvriendelijke distributies die tegenwoordig worden gebruikt. De twee opmerkelijke distributies uit dit tijdperk zijn MCC Interim Linux (beschouwd als de eerste Linux-distributie) en SLS (Softlanding Linux System).

Slackware, gemaakt door Patrick Volkerding, werd uitgebracht in 1993. Deze distro valt op omdat het de oudste distributie is die nog steeds wordt onderhouden. Slackware, bekend om zijn eenvoud en minimalisme, werd gevolgd door Debian, opgericht door Ian Murdock. Debian onderscheidt zich door zijn toewijding aan de principes van vrije software, zijn op vrijwilligers gebaseerde ontwikkelingsmodel en zijn robuuste pakketbeheersysteem (APT). Debian zou later de basis worden voor vele andere distributies, waaronder Ubuntu.

In 1994 werd Red Hat Linux geïntroduceerd, gericht op zakelijke gebruikers en met commerciële ondersteuning. Red Hat Linux evolueerde later naar Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en het door de gemeenschap ondersteunde Fedora Project.

In de jaren 2000 was er sprake van een wildgroei aan Linux-distributies, waarbij Ubuntu in 2004 werd gelanceerd en wijdverspreid werd geprezen vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en voorspelbare releasecyclus, waarna afgeleiden als Kubuntu en Linux Mint voortkwamen. Arch Linux, geïntroduceerd in 2002, was voorstander van eenvoud en een rolling release-model, terwijl CentOS zichzelf vestigde als een gratis besturingssysteem op ondernemingsniveau, afgeleid van RHEL.

Het landschap bleef zich in de jaren 2010 uitbreiden en omvatte distributies gericht op privacy, beveiliging en specifieke toepassingen, naast ontwikkelingen als Fedora Silverblue en Container Linux van CoreOS, die inspeelden op trends op het gebied van containerisatie en microservices.

Tegenwoordig zijn Linux-distributies net zo divers als de gebruikersbasis waarop ze zich richten: van desktopgebruikers die op zoek zijn naar persoonlijke computeroplossingen tot bedrijven die stabiele, veilige en schaalbare oplossingen nodig hebben server systemen. De gemeenschap rond Linux blijft bloeien en verlegt voortdurend de grenzen van wat een besturingssysteem kan doen. Met de opkomst van cloud computergebruik, IoT-apparaten, en andere technologieën, blijven Linux-distributies evolueren, zich aanpassen aan nieuwe technologische landschappen en tegelijkertijd trouw blijven aan de kernprincipes van open-source en gemeenschapsgestuurde ontwikkeling.

Wat omvat een Linux Distro?

Een Linux-distributie bevat doorgaans de volgende componenten:

  • Linux-kernel. De kern van het besturingssysteem, verantwoordelijk voor het beheer van hardware, systeembronnen en communicatie tussen hardware en software.
  • GNU-tools en -bibliotheken. Essentiële opdrachtregelprogramma's en bibliotheken van het GNU-project, die een UNIX-achtige omgeving bieden.
  • Pakketbeheersysteem. Software die de installatie, het updaten en verwijderen van softwarepakketten beheert. Voorbeelden zijn onder meer APT (voor op Debian gebaseerde distributies), YUM/DNF (voor Fedora en CentOS) en pacman (voor Arch Linux).
  • Software applicaties. Een selectie van vooraf geïnstalleerde software, afgestemd op de doelgroep van de distributie, inclusief web browsers, kantoorsuites, mediaspelers en meer.
  • Grafische gebruikersinterface (GUI). Een desktopomgeving (zoals GNOME, KDE, XFCE) en een vensterbeheerder die een gebruiksvriendelijke manier bieden om met het systeem te communiceren.
  • Systeembibliotheken. Gedeelde bibliotheken die nodig zijn om applicaties te kunnen uitvoeren.
  • Documentatie. Handleidingen, gidsen en online bronnen om gebruikers te helpen navigeren en het meeste uit hun distributie te halen.
  • Configuratiehulpmiddelen. Hulpprogramma's en tools om systeeminstellingen aan te passen en te beheren.
  • Bootloader. Software die het opstartproces van de computer beheert, zoals GRUB.
  • Scripts en hulpprogramma's. Extra command-line nutsvoorzieningen en scripts voor systeemonderhoud, prestatiebewaking en probleemoplossing.

Linux-distributies

Hier vindt u een overzicht van de meest gebruikte Linux-distributies.

Ubuntu

Ubuntu is een van de meest populaire Linux-distributies, bekend om zijn gebruiksgemak, uitgebreide documentatie en krachtige community-ondersteuning. Het is ontwikkeld door Canonical Ltd., is gebaseerd op Debian en brengt elke zes maanden nieuwe versies uit, met LTS-releases (Long Term Support) om de twee jaar. Ubuntu is gebruiksvriendelijk ontworpen en is geschikt voor desktops, servers en cloud omgevingen. Het beschikt over de GNOME-desktopomgeving in de standaardeditie, met andere officiële smaken die KDE, XFCE en meer bieden.

Linux Mint

Linux Mint staat bekend om zijn eenvoud en elegantie, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginners die overstappen van andere besturingssystemen. Het is gebaseerd op Ubuntu en Debian en richt zich op het bieden van een complete kant-en-klare ervaring door browserplug-ins, mediacodecs en ondersteuning voor het afspelen van dvd's op te nemen, wat sommige distributies standaard niet bieden. Mint is verkrijgbaar in verschillende edities, met Cinnamon, MATE en XFCE als de primaire desktopomgevingen.

Fedora

Fedora is een geavanceerde distributie die de nieuwste software en technologieën bevat. Red Hat sponsort het en gebruikt de distro als de upstream-bron voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Fedora streeft ernaar een gratis, open-source, krachtig en gemakkelijk te gebruiken softwareplatform te bieden. Het staat bekend om zijn innovatie, beveiligingsfuncties en het naleven van de principes van vrije software. Het Fedora project biedt ook verschillende edities op maat gemaakt voor Workstation, Serveren IoT-omgevingen.

Debian

Debian is een van de oudste en meest invloedrijke Linux-distributies, geroemd om zijn stabiliteit, veiligheid en uitgebreide softwarebronnen. Het is ontwikkeld door een gemeenschap van vrijwilligers over de hele wereld en dient als basis voor vele andere distributies, waaronder Ubuntu en Linux Mint. Debian ondersteunt een breed scala aan computerarchitecturen en biedt meer dan 59,000 softwarepakketten aan. Het pakketbeheer, met behulp van APT en het .deb-pakketformaat staan ​​hoog aangeschreven.

Arch Linux

Arch Linux is bedoeld voor meer ervaren Linux-gebruikers. Het volgt een rolling release-model, waarbij de nieuwste softwareversies worden aangeboden, terwijl de toewijding aan eenvoud en maatwerk behouden blijft. Arch is uniek vanwege zijn 'The Arch Way'-filosofie, waarbij de nadruk wordt gelegd op het centraal stellen van de gebruiker, pragmatisme en de bereidheid om te leren en te experimenteren. Het gebruikt pacman als pakketbeheerder en staat bekend om zijn uitgebreide en gedetailleerde documentatie, met name de Arch Wiki.

CentOS (Community Enterprise-besturingssysteem)

CentOS is een gratis, door de gemeenschap ondersteund computerplatform van ondernemingsklasse dat functioneel compatibel is met de upstream-bron Red Hat Enterprise Linux. Na het besluit van Red Hat om de focus te verleggen naar CentOS Stream, een rolling release-distributie die vlak voor Red Hat Enterprise Linux ligt, waar veel gebruikers en organisaties naar hebben gekeken CentOS-alternatieven als Rocky linux en SoulLinux voor stabiliteit en langdurige ondersteuning.

openSUSE

openSUSE biedt twee hoofdversies: Leap en Tumbleweed. Leap is de stabiele release en biedt een uitgebalanceerd platform voor zowel nieuwere als ervaren gebruikers die op zoek zijn naar betrouwbaarheid en functies op ondernemingsniveau. Tumbleweed is de rollende release, gericht op ontwikkelaars en enthousiastelingen die de nieuwste software-updates willen. openSUSE staat bekend om zijn YaST-configuratietool, die systeembeheertaken vereenvoudigt, en om SUSE Linux Enterprise, waaraan Leap een groot deel van zijn stabiliteit ontleent.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.