Definitie van webbrowser

25 maart 2024

Een webbrowser is een softwaretoepassing die is ontworpen voor het openen, ophalen en weergeven van inhoud op de computer Wereld wijde web, inclusief webpagina's, afbeeldingen, video's en andere soorten gegevens. Webbrowsers werken door verzoeken naar internet te sturen servers met behulp van de Hypertekstoverdrachtsprotocol (HTTP) of de beveiligde versie ervan (HTTPS), die vervolgens reageert door de gevraagde inhoud te leveren, vaak in de vorm van HTML documenten. De webbrowser geeft deze documenten vervolgens weer, waarbij de webpagina wordt weergegeven zoals bedoeld door de makers van de inhoud.

Webbrowsers bieden ook een reeks functionaliteiten die verder gaan dan alleen het weergeven van webpagina's, zoals het bookmarken van favoriete sites en het beheren van gebruikers wachtwoorden, en het aanbieden van extensies of plug-ins om de mogelijkheden van de browser te verbeteren en de gebruikerservaring te verbeteren.

Populaire webbrowsers zijn onder meer Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple's Safari, Microsoft Edge en Opera. Elke browser heeft unieke functies en optimalisaties, maar ze dienen allemaal het primaire doel om gebruikers in staat te stellen te communiceren met de enorme bronnen die beschikbaar zijn op internet.

Geschiedenis van de webbrowsers

De geschiedenis van webbrowsers vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren negentig, toen het World Wide Web in opkomst was. De eerste webbrowser, WorldWideWeb (later omgedoopt tot Nexus), werd in 1990 gemaakt door Tim Berners-Lee bij CERN. Deze browser, die tevens als editor fungeerde, legde de basis voor toekomstige ontwikkelingen in de webbrowsertechnologie.

De release van Mozaïek in 1993, ontwikkeld door een team onder leiding van Marc Andreessen van het National Center for Supercomputing Applications (NCSA), zorgde voor een revolutie op het internet. De grafische interface van Mozaïek maakte het World Wide Web voor het eerst toegankelijk voor het publiek en vormde daarmee de weg vrij voor de internetboom van midden tot eind jaren negentig. De gebruiksvriendelijke aanpak en de mogelijkheid om afbeeldingen in lijn met de tekst weer te geven, markeerden een aanzienlijke evolutie in het surfen op het web.

Het succes van Mozaïek bracht Marc Andreessen ertoe Netscape Communications mede op te richten, dat in 1994 Netscape Navigator uitbracht. Netscape werd al snel de dominante webbrowser en leidde tot de eerste browseroorlog met Microsoft, die in 1995 met Internet Explorer (IE) op de markt kwam. De hevige concurrentie leidde tot snelle innovaties op het gebied van webtechnologieën. Begin jaren 2000 had IE echter het grootste marktaandeel veroverd, deels dankzij de integratie met het Windows-besturingssysteem.

Het browserlandschap begon opnieuw te veranderen met de release van Firefox in 2004 en Google Chrome in 2008, waarbij de nadruk werd gelegd op snelheid, veiligheid en ondersteuning voor nieuwe webstandaarden. Er brak een nieuw tijdperk van concurrentie en innovatie aan, leidend tot het diverse en dynamische webbrowser-ecosysteem dat we vandaag de dag zien, waarbij meerdere browsers voortdurend evolueren om de steeds geavanceerdere behoeften van webgebruikers en ontwikkelaars te ondersteunen.

Hoe werkt een webbrowser?

Hier is een overzicht van hoe webbrowsers werken:

 1. URL-verwerking. Wanneer u een invoert URL (uniforme bronzoeker) in de adresbalk van de browser parseert de browser eerst de URL om het protocol (http, https) te identificeren server's adres en het specifieke pad naar de bron op de server. Als de URL geen specifieke bron bevat, vraagt ​​de browser doorgaans om het standaarddocument, vaak een HTML-bestand.
 2. DNS-lookup. De browser vertaalt de voor mensen leesbare domeinnaam (bijvoorbeeld www.example.com) naar een IP-adres waarmee computers elkaar op internet identificeren. Om deze fase uit te voeren, doorloopt de browser een proces dat a Domain Name System (DNS) opzoeken. Als de browser het IP-adres van eerdere verzoeken in de cache heeft opgeslagen, wordt deze stap overgeslagen.
 3. HTTP-verzoek. Zodra de browser het IP-adres heeft, verzendt deze een HTTP verzoek aan de server. Dit verzoek omvat de methode (GET, POST, etc.), de gevraagde bron en aanvullende headers met informatie zoals het browsertype (user-agent) en geaccepteerde talen.
 4. Server reactie. De server ontvangt de aanvraag en verwerkt deze. Als de bron beschikbaar is en het verzoek geldig is, wordt de server stuurt een HTTP-antwoord terug. Dit antwoord bevat een statuscode (bijvoorbeeld 200 voor een succesvol verzoek), headers met meta-informatie over het antwoord en de hoofdtekst van het antwoord, die doorgaans de gevraagde inhoud bevat, zoals een HTML-document.
 5. Weergave van inhoud. De browser ontvangt de server's antwoord en begint de inhoud weer te geven. HTML-inhoud wordt eerst geparseerd en weergegeven, waardoor de structuur van de pagina wordt gecreëerd. Terwijl de browser de HTML parseert, komt hij tags tegen die verwijzen naar aanvullende bronnen (CSS voor stijlbladen, JavaScript bestanden voor functionaliteit en afbeeldingen). De browser doet aanvullende HTTP-verzoeken voor deze bronnen, die in de pagina zijn geïntegreerd.
 6. Lay-out en schilderwerk. Na het verwerken van de HTML, CSS en JavaScript, construeert de browser de DOM-boom (Document Object Model) en de CSSOM-boom (CSS Object Model). Vervolgens worden deze gecombineerd om de renderboom te vormen, die alle zichtbare inhoud en stijlinformatie van de pagina bevat. De browser berekent vervolgens de lay-out, bepaalt de grootte en positie van elk element en tekent de inhoud op het scherm.

Webbrowserfuncties

Webbrowsers worden geleverd met een verscheidenheid aan functies die zijn ontworpen om de gebruikerservaring, beveiliging en functionaliteit te verbeteren. Hier is een lijst met veelgebruikte webbrowserfuncties:

 • Browsen met tabbladen. Met deze functionaliteit kunnen gebruikers meerdere webpagina's openen in één browservenster, elk op een eigen tabblad. Door tabbladen te gebruiken, kunt u browsersessies organiseren en gemakkelijk tussen verschillende sites schakelen zonder meerdere browservensters te openen.
 • Bladwijzers/favorieten. Door bladwijzers te maken, kunnen gebruikers webpagina's opslaan zodat ze in de toekomst snel toegankelijk zijn. Pagina's met bladwijzers kunnen in mappen worden georganiseerd en browsers bieden vaak de mogelijkheid om bladwijzers op verschillende apparaten te synchroniseren.
 • Privé- of incognitomodus. Dit is een browsermodus die voorkomt dat de browser informatie over de browsersessie van de gebruiker opslaat, inclusief geschiedenis, cookies en tijdelijke bestanden. Deze modus is handig om te browsen zonder sporen achter te laten op het apparaat of om in te loggen op meerdere gelijktijdige accounts.
 • Extensies/add-ons. Dit zijn kleine softwareprogramma's die de mogelijkheden van een webbrowser uitbreiden. uitbreidingen kan een breed scala aan functionaliteiten bieden, van het blokkeren van advertenties en het beheren van wachtwoorden tot het aanpassen van het uiterlijk van de browser en het toevoegen van functies zoals het maken van notities of screenshot-tools.
 • Pop-upblokkers. Deze programma's voorkomen automatisch dat pop-upvensters, die worden gebruikt voor advertenties of ongewenste inhoud, worden geopend. In de meeste browsers kunnen gebruikers sites op de witte lijst zetten waar pop-ups nodig zijn voor functionaliteit.
 • Zoekbalk/automatisch aanvullen. Browsers bevatten vaak een zoekbalk die is geïntegreerd met een zoekmachine, die suggesties en functies voor automatisch aanvullen biedt op basis van de typ- en browsegeschiedenis van de gebruiker. Deze functionaliteit maakt het gemakkelijker om informatie te vinden zonder hele zoekopdrachten te typen.
 • Geschiedenis. Deze functie houdt alle webpagina's bij die de gebruiker gedurende een bepaalde periode heeft bezocht, zodat gebruikers eerder bekeken pagina's gemakkelijk opnieuw kunnen bezoeken. De browsergeschiedenis kan worden doorzocht en gebruikers kunnen deze om privacyredenen verwijderen.
 • Beheerder downloaden. Dit programma beheert de bestanden die van internet zijn gedownload. Het biedt gebruikers informatie over de downloadvoortgang, de mogelijkheid om downloads te pauzeren en te hervatten en toegang te krijgen tot een lijst met gedownloade bestanden.
 • Beveiligingsfuncties. Browsers bevatten verschillende beveiligingsfuncties, zoals Phishing en malware bescherming, waarbij gebruikers worden gewaarschuwd voor potentieel gevaarlijke sites of downloads. Ze bieden ook verschillende gradaties encryptie (zoals HTTPS) om gegevens die tussen de browser en het internet worden verzonden, te beveiligen servers.
 • Maatwerk en instellingen. Gebruikers kunnen hun browse-ervaring aanpassen, inclusief de startpagina, standaardzoekmachine, privacy-instellingen en meer. Browsers ondersteunen ook thema's en skins die hun uiterlijk veranderen.
 • Responsieve ontwerpviewer. Dit is een hulpmiddel voor ontwikkelaars waarmee u kunt simuleren hoe webpagina's er op verschillende apparaten en schermformaten rechtstreeks in de browser uit zullen zien.
 • Geïntegreerde ontwikkelaarstools. Een pakket tools voor webontwikkelaars, waaronder een console voor JavaScript, een DOM-inspecteur, een netwerkactiviteitviewer en tools voor prestatieanalyse. Deze zijn essentieel voor het debuggen en optimaliseren van websites.

Voorbeelden van webbrowsers

Dit zijn de populairste webbrowsers ter wereld.

Google Chrome

Google Chrome, ontwikkeld door Google, is momenteel de meest gebruikte webbrowser. Het werd gelanceerd in 2008 en werd snel populair vanwege zijn snelheid, eenvoud en efficiëntie. Chrome staat bekend om zijn minimalistische ontwerp en effectieve prestaties, vooral bij het omgaan met JavaScript. Het ondersteunt een breed scala aan extensies die de functionaliteit verbeteren, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel algemene gebruikers als ontwikkelaars. Dankzij de synchronisatiemogelijkheden zorgt de integratie van Chrome met de services van Google, zoals Gmail en Google Docs, voor een naadloze browse-ervaring op verschillende apparaten. Het is echter bekritiseerd vanwege het hoge geheugengebruik en de bezorgdheid over de privacy van gebruikers.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox is een open source webbrowser ontwikkeld door de Mozilla Foundation. Het kwam begin jaren 2000 naar voren als een populaire keuze vanwege de focus op gebruikersprivacy, aanpassingsmogelijkheden en robuuste prestaties. Firefox biedt uitgebreide ondersteuning voor webstandaarden, waardoor het een favoriet is onder webontwikkelaars. Het staat bekend om zijn sterke beveiligingsfuncties, waaronder trackingbescherming en regelmatige updates die bescherming bieden tegen de nieuwste bedreigingen. Firefox ondersteunt ook veel extensies, waardoor gebruikers hun browse-ervaring kunnen aanpassen. De browser legt sterk de nadruk op de privacy van gebruikers en biedt standaard functies zoals verbeterde trackingbescherming.

Apple Safari

Apple Safari is de standaardwebbrowser voor macOS- en iOS-apparaten. Het staat bekend om zijn schone interface en energie-efficiëntie, vooral op Apple-apparaten. Safari is geoptimaliseerd voor het Apple-ecosysteem en biedt naadloze integratie met andere Apple-services en -apparaten. Het bevat functies zoals iCloud Sleutelhanger voor wachtwoordbeheer en Handoff, waarmee gebruikers kunnen doorgaan met browsesessies op Apple-apparaten. Safari legt een grote nadruk op privacy en veiligheid, met intelligente trackingpreventie die tracking tussen sites beperkt en website-sandboxing die beschermt tegen kwaadaardige code. De prestaties zijn sterk geoptimaliseerd voor Apple-hardware, waardoor het een snelle en efficiënte keuze is voor Mac- en iPhone-gebruikers.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is een webbrowser ontwikkeld door Microsoft, geïntroduceerd als vervanging voor Internet Explorer in Windows 10. Edge is gebouwd op het open-sourceproject Chromium en biedt compatibiliteit met een breed scala aan webstandaarden en extensies die beschikbaar zijn in de Chrome Web Store. Het is ontworpen om snel, veilig en gebruiksvriendelijk te zijn, met functies zoals collecties voor het organiseren van webonderzoek en een meeslepende lezer voor een overzichtelijke leeservaring. Edge richt zich ook op privacy en beveiliging, met drie niveaus van trackingpreventie. De integratie met Microsoft-services, zoals Office en Outlook, heeft tot doel de productiviteit van gebruikers in het Microsoft-ecosysteem te verbeteren.

Webbrowsers en cookies

Webbrowsers en cookies werken nauw samen en spelen een complementaire rol in de online-ervaring van de gebruiker.

Cookies zijn kleine stukjes gegevens die vanaf een website worden verzonden en in de webbrowser van een gebruiker worden opgeslagen terwijl de gebruiker op die website surft. Met deze technologie kunnen websites informatie over de sessie van een bezoeker onthouden, waaronder inloggegevens, voorkeuren en andere aanpassingsfuncties. Wanneer u bijvoorbeeld inlogt op een sociale-mediasite en later terugkeert zonder opnieuw in te loggen, komt dat doordat er cookies aan het werk zijn. Ze helpen de browse-ervaring gemakkelijker te maken door gebruikersinstellingen te onthouden, waardoor de gebruikerservaring wordt gepersonaliseerd.

Deze relatie brengt echter ook zorgen met zich mee op het gebied van privacy en veiligheid. Cookies kunnen worden gebruikt om de browsegeschiedenis van een gebruiker op meerdere sites bij te houden, wat leidt tot gerichte advertenties en het verzamelen van persoonlijke informatie zonder uitdrukkelijke toestemming. Om deze zorgen weg te nemen, hebben moderne webbrowsers functies geïmplementeerd waarmee gebruikers hun cookie-instellingen kunnen beheren, inclusief het blokkeren of verwijderen van cookies. Bovendien zijn er regels zoals de Genral Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie hebben websites verplicht toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat zij cookies in hun browser plaatsen.

Hoe kies je een webbrowser?

Het kiezen van de beste webbrowser hangt af van uw prioriteiten, zoals snelheid, privacy, maatwerk en ecosysteemintegratie. Hier zijn een paar tips voor het selecteren van een webbrowser die het beste bij uw behoeften past:

 • Denk aan uw apparaat en besturingssysteem. Sommige browsers zijn geoptimaliseerd voor specifieke besturingssystemen. Safari is bijvoorbeeld ontworpen voor macOS en iOS en biedt diepgaande integratie en energie-efficiëntie op Apple-apparaten. Kies een browser waarvan bekend is dat deze goed presteert op uw besturingssysteem.
 • Evalueer prestaties en snelheid. Als u waarde hecht aan het snel laden van pagina's en soepele prestaties, zoek dan naar browsers die bekend staan ​​om hun snelheid. Google Chrome en Mozilla Firefox staan ​​bijvoorbeeld bekend om hun efficiënte omgang met complexe websites en applicaties.
 • Beoordeel privacy- en beveiligingsfuncties. Als privacy een groot probleem is, geef dan prioriteit aan browsers die sterke privacybescherming bieden, zoals ingebouwde trackingpreventie, advertentieblokkers en de optie om de incognitomodus te gebruiken. Firefox en Safari zijn vooral gericht op het verbeteren van de privacy van gebruikers.
 • Zoek naar maatwerk en uitbreidingen. Als u uw browse-ervaring graag wilt aanpassen met tools en thema's, overweeg dan browsers die een breed scala aan extensies en aanpassingsopties ondersteunen. Chrome en Firefox beschikken over uitgebreide bibliotheken met extensies, waarmee u functies kunt toevoegen, variërend van advertentieblokkers tot productiviteitstools.
 • Controleer op synchronisatie tussen verschillende apparaten. Voor gebruikers die op meerdere apparaten browsen, is het handig om uw gegevens te synchroniseren. Browsers zoals Chrome, Firefox en Edge bieden synchronisatiemogelijkheden voor bladwijzers, wachtwoorden, geschiedenis en geopende tabbladen op verschillende apparaten wanneer u zich aanmeldt met uw account.
 • Beoordeel de gebruikersinterface en het gebruiksgemak. De bruikbaarheid van de interface van een browser kan uw browse-ervaring aanzienlijk beïnvloeden. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan een minimalistisch ontwerp dat zich richt op de inhoud, terwijl anderen snelle toegang tot instellingen en functies op prijs stellen. Besteed wat tijd aan het verkennen van de interface om te zien of deze aan uw voorkeuren voldoet.
 • Denk aan de ecosysteemintegratie. Als u een browser kiest die naadloos met deze services integreert, kunt u uw productiviteit verhogen als u zwaar geïnvesteerd bent in een bepaald ecosysteem, zoals de services van Google of Microsoft Office. Chrome werkt bijvoorbeeld goed met Google Apps en Edge is geïntegreerd met Microsoft-services.
 • Blijf op de hoogte van updates en ondersteuning. Browsers die regelmatig worden bijgewerkt, bieden waarschijnlijk betere beveiliging, nieuwe functies en verbeterde prestaties. Zorg ervoor dat de browser die u kiest goed wordt ondersteund en regelmatig updates ontvangt.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.