Wat is VoWLAN (Voice Over Wireless LAN)?

4 april 2024

Voice Over Wireless LAN (VoWLAN) is een technologie waarmee gebruikers kunnen bellen via een draadloos lokaal netwerk (WLAN) in plaats van traditionele mobiele netwerken of vaste telefoons te gebruiken. Het is in wezen de draadloze versie van Voice over Internet Protocol (VoIP), waarbij spraakcommunicatie via internet of een privé-internetprotocol wordt verzonden (IP) netwerk.

VoWLAN-gebruik

VoWLAN (Voice Over Wireless LAN) biedt een scala aan toepassingen in verschillende industrieën en scenario's. Hier zijn enkele opmerkelijke toepassingen.

1. Bedrijfsomgevingen

Kantoren en bedrijfscampussen gebruiken VoWLAN om werknemers mobiliteit te bieden tijdens het bellen. Werknemers kunnen zich door het kantoor verplaatsen zonder de verbinding te verliezen, wat de productiviteit en samenwerking verbetert.

2. Zorginstellingen

Ziekenhuizen en klinieken maken gebruik van VoWLAN voor de communicatie tussen medisch personeel. Het vergemakkelijkt directe communicatie voor noodgevallen, patiëntupdates en coördinatie tussen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. De technologie verbetert de reactietijden op de behoeften van patiënten en verbetert de coördinatie van de zorg, vooral in grote zorginstellingen waar mobiliteit cruciaal is.

3. Magazijnen en productie

In grote magazijnen en fabrieken zorgt VoWLAN ervoor dat werknemers over grote gebieden kunnen communiceren zonder de noodzaak van traditionele portofoons of vaste telefoons. De voordelen van VoWLAN-gebruik zijn onder meer verbeterde operationele efficiëntie, probleemoplossing en logistiek beheer.

4. Kleinhandel

Winkels gebruiken VoWLAN om de communicatie tussen medewerkers op verschillende afdelingen of verdiepingen te verbeteren. Het helpt hen de voorraad, klantvragen en beveiliging effectiever te beheren.

5. Onderwijscampussen

Scholen en universiteiten maken gebruik van VoWLAN om docenten, personeel en beveiligingspersoneel in staat te stellen verbonden te blijven op de hele campus. De technologie ondersteunt een veiligere en meer verbonden onderwijsomgeving. 

6. Gastvrijheid

Hotels en resorts gebruiken VoWLAN om hun personeel te voorzien van betrouwbare communicatiemiddelen voor het coördineren van diensten, het afhandelen van gastverzoeken en het beheren van faciliteiten.

7. Werken op afstand en thuiskantoren

VoWLAN is ook gunstig voor thuiswerkers en thuiskantoren, omdat het een eenvoudige manier biedt om kantoortelefoonsystemen te integreren met Wi-Fi-thuisnetwerken voor naadloze communicatie. Hiermee kunnen externe werknemers over een professioneel communicatiesysteem beschikken zonder dat daarvoor een speciaal communicatiesysteem nodig is hardware of complexe installaties.

VoWLAN-voordelen

Voice over Wireless LAN biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Kostenbesparend. VoWLAN kan de telecommunicatiekosten aanzienlijk verlagen. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande Wi-Fi infrastructuur voor spraakcommunicatie, waardoor de behoefte aan afzonderlijke spraak- en datanetwerken tot een minimum wordt beperkt. Deze consolidatie kan leiden tot besparingen op zowel infrastructuur- als operationele kosten, waaronder lagere telefoonrekeningen en een verminderde behoefte aan mobiele telefooncontracten.
 • Verhoogde mobiliteit en flexibiliteit. VoWLAN biedt gebruikers de mogelijkheid zich vrij binnen het dekkingsgebied te bewegen zonder de verbinding te verliezen, waardoor de productiviteit wordt verhoogd flexmogelijkheid. Dit is vooral gunstig in omgevingen zoals ziekenhuizen, campussen en grote kantoorgebouwen waar mobiliteit cruciaal is.
 • Verbeterde dekking. De traditionele mobiele telefoondekking kan in sommige gebouwen fragmentarisch zijn als gevolg van structurele interferentie. VoWLAN biedt een betere dekking binnenshuis, omdat Wi-Fi-netwerken zijn ontworpen om deze ruimtes volledig te dekken.
 • Schaalbaarheid. Het toevoegen van nieuwe gebruikers of het aanpassen van het systeem aan de groei van de organisatie is met VoWLAN vaak eenvoudiger dan met traditionele telefoniesystemen. Omdat het over het IP-netwerk loopt, kan opschalen net zo eenvoudig zijn als het toevoegen van meer access points en ervoor zorgen dat het netwerk de toegenomen belasting aankan.
 • Integratie met andere applicaties. VoWLAN kan eenvoudig worden geïntegreerd met andere op IP gebaseerde toepassingen en diensten, waardoor de productiviteit en samenwerking worden verbeterd. Het kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd met e-mail-, instant messaging- en CRM-systemen (Customer Relationship Management), waardoor een meer uniforme communicatieaanpak mogelijk wordt.
 • Verbeterde functies. VoWLAN ondersteunt geavanceerde telefoniefuncties zoals voicemail naar e-mail, doorschakelen van oproepen, vergadergesprekken en de mogelijkheid om hetzelfde nummer op meerdere apparaten te gebruiken.
 • Beter gebruik van hulpbronnen. Door spraak- en datanetwerken te convergeren kunnen organisaties beter gebruik maken van hun draadloze infrastructuur. Dit vereenvoudigt niet alleen netwerkbeheer maar optimaliseert ook het gebruik van netwerkbronnen.
 • Voordelen voor het milieu. VoWLAN vermindert de behoefte aan afzonderlijke netwerken en hardware voor spraakcommunicatie en draagt ​​bij aan een lager energieverbruik en minder elektronisch afval.

VoWLAN-uitdagingen

Hier zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen die verband houden met VoWLAN:

 • Dekking en dode zones. Het garanderen van een consistente Wi-Fi-dekking in het hele gebouw kan een uitdaging zijn, vooral in grote of complexe omgevingen. Dode zones of gebieden met een zwakke signaalsterkte leiden tot afgebroken oproepen of een slechte stemkwaliteit. Uitgebreid locatieonderzoek en de strategische plaatsing van Wi-Fi-toegangspunten helpen dekkingsproblemen te minimaliseren.
 • Netwerkinterferentie. Wi-Fi-netwerken kunnen last hebben van interferentie van andere draadloze apparaten, waaronder andere Wi-Fi-netwerken, magnetrons en Bluetooth-apparaten. Deze interferentie kan de spraakkwaliteit verslechteren of verbindingsproblemen veroorzaken. Het gebruik van Wi-Fi-spectrumanalysetools om interferentiebronnen te identificeren en minder drukke Wi-Fi-kanalen of -frequenties te kiezen, kan dit probleem verzachten.
 • Quality of Service (QoS). Spraakverkeer is gevoelig voor vertragingen, jitter en pakketverlies, wat van invloed is op de gesprekskwaliteit. Zonder de juiste QoS-instellingen krijgen spraakpakketten mogelijk geen prioriteit, wat leidt tot onbevredigende gesprekservaringen. Het implementeren van QoS-mechanismen op het netwerk om spraakverkeer prioriteit te geven boven andere soorten data zorgt ervoor dat VoWLAN-gesprekken duidelijk en zonder onderbrekingen verlopen.
 • Batterijduur. VoWLAN-apparaten, vooral mobiele telefoons en smartphones, kunnen last hebben van een snel leeglopende batterij als gevolg van het voortdurende gebruik van Wi-Fi. Apparaten die voor VoWLAN zijn ontworpen, bevatten vaak energiebesparende functies. Netwerkontwerpen waarmee apparaten naar een energiebesparende modus kunnen gaan wanneer ze niet actief bellen, helpen ook.
 • Beveiligingsproblemen. VoWLAN vertrouwt op het onderliggende netwerkbeveiliging maatregelen. Wi-Fi-netwerken zijn vatbaar voor verschillende beveiligingsrisico's, waaronder afluisteren en ongeautoriseerde toegang. Het implementeren van sterke Wi-Fi-beveiligingsprotocollen (zoals WPA3), netwerksegmentatie en regelmatige beveiligingsaudits helpt de spraakcommunicatie te beschermen.
 • Schaalbaarheid en beheer. Naarmate het aantal VoWLAN-gebruikers groeit, wordt het een uitdaging om ervoor te zorgen dat het netwerk kan worden geschaald om het toegenomen verkeer te ondersteunen zonder dat de servicekwaliteit achteruitgaat. Geavanceerde draadloze LAN-controllers en beheersoftware helpen het netwerk efficiënt te beheren en op te schalen, afhankelijk van de vraag.
 • Compatibiliteits- en integratieproblemen. Het integreren van VoWLAN met bestaande telefonie- en IT-infrastructuur kan compatibiliteitsproblemen met zich meebrengen, waardoor zorgvuldige planning en configuratie nodig zijn. Het selecteren van VoWLAN-oplossingen die brede compatibiliteit bieden met bestaande systemen of die gebruik maken van op standaarden gebaseerde protocollen kan de integratie-inspanningen vergemakkelijken.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.