Wat is een URL-injectie?

5 april 2024

Een URL-injectie vindt plaats wanneer een aanvaller de URL van een website om ongeautoriseerde inhoud, code of opdrachten in te voegen of te "injecteren". Deze manipulatie kan leiden tot een reeks schadelijke gevolgen, van het omleiden van gebruikers naar kwaadaardige sites tot het in gevaar brengen van de veiligheid van de website of de gegevens van gebruikers. URL-injecties worden vaak gebruikt om misbruik te maken kwetsbaarheden een website beveiliging, zoals onjuiste validatie of opschoning van invoergegevens.

Hoe werkt een URL-injectie?

Een URL-injectie werkt door kwetsbaarheden in een webapplicatie om URL's in te voegen of te wijzigen op een manier die de kwaadwillende actor in staat stelt een Cyber ​​aanval. Deze kwetsbaarheden komen vaak voort uit onvoldoende validatie of opschoning van gebruikersinvoer, waardoor aanvallers URL's kunnen manipuleren en het gedrag van de website of applicatie kunnen beïnvloeden. Hier volgt een vereenvoudigd overzicht van hoe een URL-injectie werkt.

1. Kwetsbaarheden identificeren

De eerste stap van een aanvaller is het identificeren van kwetsbaarheden binnen een website die kunnen worden misbruikt door URL-manipulatie. Deze fase omvat het zoeken naar plaatsen waar de website gebruikersinvoer (zoals formuliervelden, URL-parameters, enz.) opneemt en deze rechtstreeks gebruikt zonder de juiste validatie of codering.

2. Het maken van de kwaadaardige URL

Zodra een kwetsbaarheid is geïdentificeerd, maakt de aanvaller een URL die kwaadaardige code of opdrachten bevat. Voorbeelden van kwaadaardige URL's zijn:

 • SQL-code databasequery's manipuleren (SQL injectie).
 • Scripts die kan worden uitgevoerd in de browser van een gebruiker (cross-site scripting of XSS).
 • commando's om mappen te doorkruisen op de server (directory-overgang).
 • Kruisstukken naar externe websites of bronnen die kwaadaardige inhoud hosten (externe bestandsopname of RFI).

3. Het uitvoeren van de aanval

De vervaardigde URL moet worden uitgevoerd voordat de aanval kan plaatsvinden. Uitvoering kan op verschillende manieren worden bereikt:

 • Direct bezoek. Een aanvaller kan de gemanipuleerde URL rechtstreeks bezoeken om te zien of het beoogde effect optreedt.
 • Social engineering. Meestal gebruiken aanvallers social engineering-technieken om gebruikers te misleiden zodat ze op de kwaadaardige URL klikken. Dit kan via Phishing e-mails, berichten op sociale media of het insluiten van de URL in een legitiem ogende website.
 • Automatische omleiding. In sommige gevallen kan de URL in websites worden ingevoegd via commentaarsecties, forums of andere invoer die het plaatsen van URL's ondersteunt. Nietsvermoedende gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar de kwaadaardige URL wanneer ze deze gecompromitteerde links bezoeken.

4. Exploitatie

Bij uitvoering voert de kwaadaardige URL de beoogde actie uit. Deze actie kan variëren van het stelen van de gegevens van de gebruiker en het compromitteren van de sessie tot het beschadigen van de website en het omleiden van de gebruiker naar een kwaadwillende site. De specifieke uitkomst hangt af van de aard van de misbruikte kwetsbaarheid en de doelstellingen van de aanvaller.

Hoe voorkom je een URL-injectie?

Hier is een uitgebreide handleiding over hoe u URL-injectie kunt voorkomen:

 • Invoervalidatie. Zorg ervoor dat alle invoergegevens, inclusief URL's, strikt worden gevalideerd volgens een vooraf gedefinieerd patroon of een reeks regels. Gebruik reguliere expressies of ingebouwde validatiefuncties om te verifiëren dat de invoer overeenkomt met het verwachte formaat, zoals een geldig e-mailadres of een numerieke waarde. Gebruik ook whitelist-technieken om alleen bekende goede of veilige invoer toe te staan. Whitelisten is over het algemeen veiliger dan blacklisten (proberen bekende slechte invoer te blokkeren), omdat aanvallers voortdurend nieuwe manieren vinden om systemen te exploiteren die afhankelijk zijn van blacklisting.
 • Sanering. Voordat u gebruikersinvoer verwerkt, moet u speciale tekens ontwijken die kunnen worden geïnterpreteerd als onderdeel van SQL-query's. HTML inhoud of scriptcode. Dit helpt SQL-injectie, cross-site scripting (XSS) en andere injectie-aanvallen te voorkomen. Moderne raamwerken voor webontwikkeling omvatten vaak het automatisch ontsnappen van invoer en uitvoer. Zorg ervoor dat deze functies zijn ingeschakeld en correct zijn geconfigureerd.
 • Gebruik van veilige coderingspraktijken. Gebruik bij het benaderen van databases geparametriseerde query's of voorbereide instructies in plaats van het aaneenschakelen van tekenreeksen. Dit zorgt ervoor dat gebruikersinvoer wordt behandeld als gegevens en niet als uitvoerbare code, waardoor SQL-injectieaanvallen worden voorkomen.
 • Veilige sessieafhandeling. Sla sessietokens veilig op en zorg ervoor dat ze via beveiligde kanalen (HTTPS) worden verzonden. Genereer sessietokens opnieuw na het inloggen en overweeg de implementatie van het verlopen van tokens.
 • Beveiligingsaudits. Controleer uw website en webapplicaties regelmatig op kwetsbaarheden. Geautomatiseerde tools kunnen helpen, maar overweeg ook handmatig testen om problemen op te sporen die geautomatiseerde scans mogelijk over het hoofd zien.
 • Penetratie testen. Voer penetratietests uit om aanvallen op uw systemen te simuleren en zwakke punten te identificeren. Deze proactieve aanpak helpt bij het identificeren en oplossen van kwetsbaarheden voordat ze kunnen worden uitgebuit.
 • Software bijwerken en patchen. Update regelmatig alle softwarecomponenten, inclusief de web server, databasemanagementsysteem, content management systeem (CMS), en eventuele plug-ins of bibliotheken van derden. Veel aanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden waarvoor patches beschikbaar zijn.
 • HTTPS afdwingen. Gebruik HTTPS op uw hele site om gegevens in transit versleutelen. Dit voorkomt dat aanvallers gegevens onderscheppen die worden overgedragen tussen de browser van de gebruiker en uw browser server.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.