Wat is SRAM (Static Random Access Memory)?

11 maart 2024

Static Random Access Memory (SRAM) is een vluchtig geheugentype dat gegevens opslaat in zes transistors voor elke geheugencel zonder dat periodieke verversing nodig is om de gegevens te behouden. Deze ontwerpfunctie maakt SRAM betrouwbaarder dan alternatieven, zoals Dynamisch RAM (DRAM), welke winkels stukjes in cellen bestaande uit een condensator en een transistor en heeft periodieke verversingscycli nodig.

SRAM wordt vaak gebruikt voor cachegeheugen in CPUsroutersen andere snelle computertoepassingen die snelle gegevenstoegang, hoge prestaties en betrouwbaarheid vereisen.

SRAM versus DRAM

SRAM en DRAM zijn essentiële typen RAM gebruikt in computers, maar ze hebben verschillende doeleinden.

SRAM is snel en efficiënt en vereist geen condensator. Vanwege het ontwerp zijn snellere toegangstijden mogelijk en wordt minder stroom verbruikt wanneer er geen toegang tot het geheugen wordt verkregen. SRAM biedt ook een lagere latentie vergeleken met DRAM, maar brengt hogere productiekosten met zich mee en vereist een grotere fysieke opslagruimte.

Aan de andere kant slaat DRAM elk gegevensbit op in een afzonderlijke condensator binnen een geïntegreerd circuit. Deze configuratie vereist dat DRAM periodiek wordt vernieuwd om te behouden data-integriteit, wat resulteert in een hoger stroomverbruik en extra latency. DRAM is een kosteneffectieve optie voor grotere RAM-volumes.

Hoe werkt statisch RAM?

Statisch RAM (SRAM) werkt op basis van een flip-flopcircuit voor elke geheugencel, bestaande uit zes transistors. Het flip-flopcircuit behoudt zijn status zolang er stroom wordt geleverd, waardoor SRAM gegevens kan opslaan zonder dat periodieke vernieuwing nodig is. Omdat u niet hoeft te wachten tot de lading is opgebouwd of verdwenen, biedt SRAM snellere gegevenstoegang.

Om SRAM te laten werken, onderhoudt de flop-flop twee stabiele toestanden: 0 of 1. Wanneer een bewerking wordt geïnitieerd, heeft het circuit toegang tot de specifieke geheugencel door de gegevens via de adresbus te lokaliseren. Voor leesbewerkingen wordt de in de flip-flop opgeslagen waarde overgedragen naar de databus voor gebruik door de processor. Voor schrijfbewerkingen verandert het circuit de toestand van de flip-flop om de nieuwe gegevenswaarde die wordt opgeslagen weer te geven.

Soorten SRAM

Statisch RAM is onderverdeeld in verschillende typen op basis van ontwerp, technologie en toepassingen. De meest voorkomende soorten SRAM zijn:

 • Binaire SRAM. Dit is het meest voorkomende type SRAM, waarbij elke geheugencel een bit opslaat als 0 of 1. Het biedt snelle toegangstijden en hoge betrouwbaarheid voor toepassingen die snel gegevensherstel vereisen.
 • Ternaire SRAM. Deze variant slaat drie toestanden per cel op, wat resulteert in een hogere datadichtheid dan binair SRAM. Het wordt gebruikt voor gespecialiseerde toepassingen die gegevenscompactheid en -efficiëntie vereisen.
 • Asynchrone SRAM. Dit type werkt onafhankelijk van de systeemklok en bewerkingen worden geactiveerd door veranderingen in de ingangsbesturingssignalen. De eenvoudige interface en timing maken het ideaal voor snelle toepassingen.
 • Synchrone SRAM. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit type gesynchroniseerd met de systeemklok, wat een betere integratie en timingcontrole oplevert. Het wordt gebruikt voor toepassingen die nauwkeurige coördinatie van de datatiming vereisen, zoals snelle digitale signaalverwerking (DSP).
 • SRAM met laag vermogen. Dit type verbruikt minder stroom in de actieve en stand-bymodus, waardoor het geschikt is voor draagbare apparaten en apparaten die op batterijen werken.
 • Quad Data Rate (QDR) SRAM. Dit type synchrone SRAM zorgt voor snelle gegevensoverdracht door toegang te krijgen tot gegevens op stijgende en dalende flanken van het kloksignaal. Het is verder onderverdeeld in QDR, QDR-II en QDR-IV, waarbij elke variant verbeteringen biedt op het gebied van snelheid en efficiëntie. QDR SRAM wordt gebruikt high-performance computing en netwerkapparatuur, die een snelle doorvoer vereist.

Voor- en nadelen van SRAM

SRAM biedt een mix van snelheid en betrouwbaarheid en speelt een cruciale rol in de architectuur van moderne computersystemen. Deze oplossing heeft echter sterke en zwakke punten die IT-professionals zorgvuldig moeten beoordelen, afhankelijk van de branche van hun organisatie en de specifieke zakelijke behoeften.

Voordelen van SRAM

De voordelen van SRAM zijn onder meer:

 • Hoge snelheid. SRAM zorgt voor snellere toegangstijden dan DRAM, omdat er geen vernieuwingscyclus nodig is om gegevens te behouden.
 • Lage latentie. De structuur van SRAM maakt directe toegang tot elke cel mogelijk, waardoor de latentie tijdens het ophalen van gegevens wordt verminderd.
 • Stabiliteit en betrouwbaarheid. De gegevens in SRAM zijn stabiel en hoeven niet te worden vernieuwd zolang er stroom is. Deze stabiliteit maakt SRAM minder foutgevoelig.
 • Eenvoud. SRAM-typen die geen synchronisatie met een systeemklok vereisen, hebben een eenvoudiger ontwerp en besturingslogica. Deze functie verbetert de efficiëntie en vermindert timinggerelateerde problemen.
 • Laag stroomverbruik in inactieve toestand. SRAM verbruikt in inactieve toestand minder stroom dan andere oplossingen.
 • Duurzaamheid. SRAM kan meer lees-/schrijfcycli doorstaan ​​dan DRAM, omdat er geen vernieuwingscyclus nodig is.
 • Geschiktheid voor krachtige apps. SRAM is geschikt voor toepassingen die snelle en constante toegang tot kleine hoeveelheden gegevens vereisen, zoals CPU-caches, harde schijfbuffers en de cachegeheugen van netwerkapparaten.

Nadelen van SRAM

Hier zijn de nadelen waar SRAM-organisaties op moeten letten:

 • Hoge kosten. SRAM heeft zes transistors nodig om één bit aan gegevens op te slaan, waardoor het een duurdere optie is dan DRAM.
 • Grote maat. Vanwege hun complexe structuur hebben SRAM-cellen meer fysieke ruimte nodig dan DRAM-cellen, wat een uitdaging is voor apparaten die grote hoeveelheden geheugen in een kleine ruimte nodig hebben.
 • Hoog stroomverbruik in actieve toestand. SRAM verbruikt in actieve toestanden meer stroom dan DRAM, omdat het de zes transistors voortdurend van stroom moet voorzien om de gegevensintegriteit te behouden.
 • Schaalbaarheid. De hoge productiekosten en het grotere formaat maken SRAM moeilijk op te schalen.
 • Minder dichtheid. SRAM biedt minder opslagcapaciteit dan DRAM, waardoor het een slechte keuze is voor toepassingen die geheugen met een hoge capaciteit vereisen.
 • Warmteopwekking. SRAM genereert meer warmte vanwege het hogere energieverbruik, wat een uitdaging is voor krachtige systemen waarbij warmteafvoer essentieel is voor de stabiliteit en prestaties van het systeem.

Statisch RAM-gebruik

SRAM is cruciaal in verschillende computer- en netwerktoepassingen vanwege de snelle toegangstijden en betrouwbaarheid. De snelle toegangstijden en betrouwbaarheid verbeteren de verwerkingssnelheid, vooral in CPU's, waar SRAM dient als cachegeheugen om vaak gebruikte gegevens op te slaan.

Dit type geheugen is ook nuttig in opslagapparaten, zoals harde schijven, solid-state schijven (SSD's)en netwerkopslagoplossingen, waarbij het fungeert als een snelle cache. In zijn rol als buffer voor veelgebruikte gegevens vergemakkelijkt het snellere ophaal- en schrijfprocessen van gegevens, waardoor de efficiëntie en prestaties van gegevensbeheer aanzienlijk worden verbeterd.

SRAM-gebruiksscenario's strekken zich ook uit tot netwerkhardware zoals routers en switches, waar het datapakketten buffert om de netwerkverkeersstroom te stroomlijnen. Dit is van cruciaal belang voor het garanderen van minimale latentie en maximale doorvoer in complexe infrastructuren.

Ten slotte is SRAM essentieel voor realtime verwerking uitgevoerd door digitale signaalprocessors (DSP's) en programmeerbare apparaten zoals Field-Programmable Gate Arrays (FPGA's) en Complex Programmable Logic Devices (CPLD's). In deze apparaten vergemakkelijkt SRAM snelle bewerkingen en dynamische configuratie.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.