Wat is een .INI-bestand?

8 mei 2023

Een .INI-bestand (initialisatie) is een tekstbestandsindeling die wordt gebruikt om configuratie-instellingen op te slaan voor een toepassing or besturingssysteem. Het bestand bevat doorgaans een set sleutel-waardeparen, waarbij elke sleutel een configuratieoptie vertegenwoordigt en een corresponderende waarde die de instelling voor die optie specificeert. Deze sleutel-waardeparen zijn meestal georganiseerd in secties, waarbij de naam van elke sectie tussen vierkante haken staat. Bijvoorbeeld:

[Display Settings]
FontSize=12
FontName=Arial
TextColor=000000

Het .INI-bestandsformaat werd vaak gebruikt in vroege versies van Microsoft Windows en wordt door sommigen nog steeds gebruikt legacy applicaties. Ook al zijn ze gemakkelijk te lezen en te schrijven in een teksteditor, .INI-bestanden missen geavanceerde functionaliteiten, wat heeft geleid tot de acceptatie van andere configuratie-indelingen, zoals JSON en Yamla.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.