Wat is Infrastructuur as a Service (IaaS)?

15 mei 2024

Infrastructure as a Service (IaaS) is een vorm van cloud computergebruik dat gevirtualiseerde computerbronnen via internet biedt. Het stelt bedrijven en individuen in staat om toegang te krijgen tot de computerinfrastructuur, zoals virtuele machines, opslag en netwerken, en deze te beheren en te gebruiken, zonder de noodzaak om fysieke apparatuur aan te schaffen en te onderhouden. hardware.

wat is infrastructuur als een dienst

Wat is infrastructuur als een service?

Infrastructure as a Service (IaaS) biedt gevirtualiseerde computerbronnen via internet. In dit model host een externe leverancier hardware, software, servers, opslag en andere infrastructuurcomponenten namens zijn gebruikers. IaaS biedt een virtuele computeromgeving die naar wens van de klant kan worden opgeschaald of verkleind flexbare en kosteneffectieve oplossing voor het beheer van de IT-infrastructuur.

Met IaaS hebben bedrijven toegang tot een uitgebreid scala aan computerbronnen en kunnen ze deze beheren zonder dat ze hoeven te investeren in fysieke hardware en deze te onderhouden. Dit bevat virtuele machines, dit zijn virtuele versies van fysieke computers, compleet met processors, geheugen, opslag en netwerkinterfaces. Gebruikers kunnen implementeren en uitvoeren besturingssystemen en toepassingen op deze virtuele machines, net zoals ze dat op fysieke hardware zouden doen.

IaaS-modelarchitectuur

Door de IaaS-architectuur te begrijpen en effectief te gebruiken, kunnen organisaties IaaS inzetten om een flexschaalbare en efficiënte IT-infrastructuur. Dit zijn de belangrijkste componenten:

 • Computerbronnen. Deze omvatten virtuele machines (VM's) en de fysieke hardware (servers) die ze hosten. VM's kunnen worden ingericht met verschillende configuraties van CPU, geheugen en opslag om aan specifieke vereisten te voldoen. Hypervisors, dit zijn softwarelagen die VM's creëren en beheren, spelen een cruciale rol bij virtualisatie.
 • Storage. IaaS biedt schaalbare en redundante opslagoplossingen, waaronder blokopslag, bestandsopslag en object storage. Blokopslag biedt krachtige opslag voor applicaties, bestandsopslag wordt gebruikt voor gedeeld gebruik bestandssystemen en object storage is ideaal om op te bergen ongestructureerde gegevens zoals multimediabestanden.
 • Netwerken. Dit omvat virtuele netwerken, subnetten, load balancers en firewalls. Met virtuele netwerken kunnen VM's veilig met elkaar en met externe netwerken communiceren. Load balancers verdelen het verkeer over meerdere VM's om een ​​hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid te garanderen. Firewalls bieden beveiliging door inkomend en uitgaand verkeer te controleren op basis van vooraf bepaalde beveiligingsregels.
 • virtualisatie. Virtualisatietechnologie maakt het mogelijk virtuele exemplaren van reken-, opslag- en netwerkbronnen te creëren. Hypervisors zoals VMware ESXi, Microsoft Hyper-V en open-source KVM zijn essentieel voor het virtualiseren van hardware en het beheren van VM's.
 • Management tools. IaaS-providers bieden een reeks beheertools waarmee gebruikers hun infrastructuur kunnen implementeren, beheren en monitoren. Deze tools omvatten webgebaseerde dashboards, API's, opdrachtregelinterfaces (CLI)en automatiseringstools zoals orkestratie raamwerken en infrastructuur als code (IaC) platforms.
 • Beveiliging. Beveiligingscomponenten omvatten identiteits- en toegangsbeheer (IAM), encryptie, beveiligingsgroepen en complianceframeworks. IAM beheert de gebruikerstoegang en -machtigingen, terwijl encryptie beide gegevensbescherming garandeert onderweg en onbeweeglijk. Beveiligingsgroepen zijn sets firewallregels die het verkeer van en naar VM's beheren. Compliance-frameworks helpen organisaties zich te houden aan branchenormen en -regelgeving.
 • Data centers. fysiek data centers huisvesten de onderliggende hardware en infrastructuur. Ze zijn ontworpen met redundante voedingen, koelsystemen en netwerken om een ​​hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid te garanderen. Data centers zijn strategisch gelegen om toegang met lage latentie en opties voor noodherstel te bieden.
 • API's en interfaces. Application Programming Interfaces (API's) stellen gebruikers in staat programmatisch te communiceren met het IaaS-platform, waardoor automatisering en integratie met andere systemen mogelijk wordt. Webgebaseerde interfaces en CLI's bieden gebruiksvriendelijke manieren om bronnen te beheren en administratieve taken uit te voeren.
 • Monitoring en analyse. Deze tools bieden inzicht in de prestaties, het gebruik en de status van de infrastructuur. Ze identificeren problemen, optimaliseren het gebruik van bronnen en zorgen voor een soepele werking. Monitoringtools kunnen statistieken bijhouden zoals CPU-gebruik, geheugengebruik, schijf-I/O en netwerkverkeer.
 • Facturatie en kostenbeheer. IaaS-platforms bevatten tools om het resourcegebruik en de bijbehorende kosten bij te houden. Deze tools bieden gedetailleerde factureringsrapporten, gebruiksanalyses en aanbevelingen voor kostenoptimalisatie, waardoor gebruikers hun budgetten kunnen beheren en onverwachte uitgaven kunnen vermijden.

IaaS-use-cases

Infrastructure as a Service (IaaS) biedt een veelzijdige en schaalbare oplossing voor een verscheidenheid aan IT-behoeften. Het vermogen om gevirtualiseerde computerbronnen via internet aan te bieden, maakt het ideaal voor tal van toepassingen in verschillende industrieën. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende gebruiksscenario's voor IaaS.

Noodherstel en Backup

IaaS stelt bedrijven in staat robuust te implementeren herstel na een ramp en backup solutions zonder te investeren in fysieke infrastructuur. Door gegevens en applicaties te repliceren naar de cloudkunnen organisaties de beschikbaarheid van gegevens garanderen bedrijfscontinuïteit in geval van een ramp. De flexDe kwaliteit van IaaS zorgt voor snelle hersteltijden en minimaal gegevensverlies, waardoor het een essentieel onderdeel is van een alomvattend noodherstelplan.

Ontwikkeling en testen

IaaS biedt een flexomgeving voor het ontwikkelen en testen van software. Ontwikkelaars kunnen virtuele machines snel opstarten en afbreken om nieuwe applicaties of updates te testen, waardoor de tijd en kosten die gepaard gaan met de aanschaf en installatie van hardware worden verminderd. Deze elasticiteit ondersteunt CI / CD-pijpleidingen, het versnellen van de levenscyclus van softwareontwikkeling.

Schaalbare webhosting

Bedrijven kunnen IaaS gebruiken om websites te hosten en Webapplicaties, waarbij wordt geprofiteerd van de mogelijkheid om bronnen op of af te schalen op basis van de verkeersbehoefte. Deze schaalbaarheid zorgt ervoor dat websites responsief en beschikbaar blijven tijdens piekgebruiksperioden, zoals marketingcampagnes of productlanceringen. Bovendien bieden IaaS-providers load-balancing en Content Delivery Network (CDN) services om de prestaties en betrouwbaarheid te verbeteren.

Big Data Analytics

IaaS-platforms bieden de benodigde rekenkracht en opslagcapaciteit om grote hoeveelheden data te verwerken en analyseren. Organisaties kunnen inzetten big data frameworks zoals Hadoop en Spark op IaaS om complex uit te voeren Data analytics taken. Deze mogelijkheid stelt bedrijven in staat inzichten te verkrijgen uit hun data, ter ondersteuning van datagestuurde besluitvorming en voorspellende analyses.

Enterprise applicaties

Veel ondernemingen gebruiken IaaS om bedrijfskritische applicaties uit te voeren, zoals enterprise resource planning (ERP), klantrelatiebeheer (CRM) en andere zakelijke applicaties. IaaS biedt de betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties die nodig zijn om deze applicaties te ondersteunen, samen met de flexmogelijkheid om resources op te schalen naarmate het bedrijf groeit.

Virtuele bureaubladen

IaaS kan dit waarmaken virtuele desktopinfrastructuur (VDI) oplossingen, waardoor werknemers vanaf elke locatie toegang hebben tot hun desktops. Dit is met name handig voor scenario's voor werken op afstand, omdat het een consistente en veilige desktopervaring biedt. Organisaties kunnen virtuele desktops centraal beheren en updaten, waardoor het IT-beheer wordt vereenvoudigd en de beveiliging wordt verbeterd.

E-commerce

Online retailers maken gebruik van IaaS om hun e-commerceplatforms te ondersteunen. De schaalbaarheid van IaaS zorgt ervoor dat e-commercewebsites grote hoeveelheden verkeer kunnen verwerken, vooral tijdens piekperiodes zoals feestdagen en uitverkoopevenementen. Bovendien biedt IaaS de noodzakelijke infrastructuur ter ondersteuning van veilige betalingsverwerking en bescherming van klantgegevens.

Machine learning en AI

IaaS biedt de computerbronnen die nodig zijn voor machinaal leren en kunstmatige intelligentie werklast. Data wetenschappers en ingenieurs gebruiken IaaS om machine learning-modellen te trainen, simulaties uit te voeren en AI-applicaties te implementeren. De mogelijkheid om de rekenkracht op aanvraag te schalen is cruciaal voor het omgaan met de intensieve verwerkingsbehoeften van deze taken.

Gaming

De game-industrie profiteert van IaaS door het hosten van online games en gamingplatforms. IaaS biedt de infrastructuur ter ondersteuning van multiplayer-gaming, realtime gegevensverwerking en wereldwijde distributie. De flexDe schaalbaarheid en schaalbaarheid van IaaS zorgen ervoor dat gaming mogelijk is servers zijn geschikt voor verschillende spelersbelastingen en zorgen voor een naadloze game-ervaring.

IoT (internet der dingen)

IaaS kan ondersteunen IoT oplossingen door de noodzakelijke infrastructuur te bieden voor het verwerken en opslaan van gegevens IoT-apparaten. Bedrijven zetten IoT-platforms in op IaaS om de connectiviteit van apparaten, gegevensopname en realtime analyses te beheren. Dit maakt het mogelijk slimme systemen en toepassingen te creëren in verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, productie en transport.

IaaS-voordelen en nadelen

Terwijl bedrijven steeds meer richting cloud computing om aan hun IT-behoeften te voldoen, is Infrastructure as a Service dankzij deze oplossing uitgegroeid tot een populaire oplossing flexibiliteit, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit. Zoals elke technologie heeft IaaS echter zijn eigen reeks voor- en nadelen. Als u deze begrijpt, kunnen organisaties weloverwogen beslissingen nemen over de vraag of IaaS de juiste keuze is voor hun specifieke vereisten.

voordelen

De voordelen van IaaS maken het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die hun IT-infrastructuur willen verbeteren met een flexbare, kosteneffectieve en schaalbare oplossing. Door gebruik te maken van de volgende voordelen kunnen organisaties de efficiëntie verbeteren, de kosten verlagen en concurrerend blijven:

 • Schaalbaarheid: IaaS biedt ongeëvenaarde schaalbaarheid, waardoor bedrijven hun computerbronnen in realtime kunnen aanpassen op basis van de vraag. Of het nu gaat om het opschalen tijdens piekperioden of het terugschalen tijdens daluren, IaaS zorgt ervoor dat bedrijven alleen de middelen gebruiken en betalen die ze nodig hebben.
 • Kost efficiëntie. IaaS werkt op basis van een pay-as-you-go-model, waardoor er geen aanzienlijke investeringen vooraf in fysieke hardware nodig zijn. Dit model vermindert kapitaaluitgaven en converteert ze naar operationele kosten, waardoor het eenvoudiger wordt om budgetten te beheren en de totale eigendomskosten te verlagen.
 • Flexmogelijkheden en maatwerk. IaaS biedt een hoge mate van flexwaardoor bedrijven hun virtuele machines, opslag en netwerken kunnen kiezen en configureren op basis van hun specifieke behoeften. Dankzij dit maatwerk kunnen organisaties hun infrastructuur optimaliseren voor verschillende workloads en applicaties.
 • Noodherstel en bedrijfscontinuïteit. IaaS faciliteert robuust ramp herstel oplossingen door bedrijven in staat te stellen hun gegevens en applicaties te repliceren en er een back-up van te maken cloud. Dit zorgt voor snel herstel in geval van hardwarestoringen, natuurrampen of andere verstoringen, waardoor downtime en gegevensverlies tot een minimum worden beperkt.
 • Wereldwijde toegankelijkheid. IaaS-bronnen zijn overal ter wereld via internet toegankelijk. Deze wereldwijde toegankelijkheid ondersteunt werken op afstand, samenwerking tussen verschillende geografische locaties en uitbreiding naar nieuwe markten zonder de noodzaak van fysieke aanwezigheid.
 • Snelheid en behendigheid. Met IaaS kunnen bedrijven snel nieuwe virtuele machines, opslag- en netwerkcomponenten inrichten en implementeren. Deze flexibiliteit versnelt ontwikkelingscycli en ondersteunt snelle ontwikkeling implementatie van applicatiesen stelt bedrijven in staat snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.
 • Beveiliging en naleving. Toonaangevende IaaS-aanbieders investeren zwaar in beveiligingsmaatregelen om hun infrastructuur te beschermen data centerS. Ze bieden geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals encryptie, identiteits- en toegangsbeheer (IAM) en naleving van industriële normen en voorschriften, zoals HIPAA, GDPR en PCI.
 • Focus op core business. Door het beheer van de infrastructuur uit te besteden aan IaaS-providers kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en strategische initiatieven in plaats van tijd en middelen te besteden aan het onderhouden van hardware en infrastructuur.
 • Minder onderhoud. IaaS elimineert de noodzaak voor bedrijven om fysieke hardware te onderhouden, waardoor de last voor IT-personeel wordt verminderd. De serviceprovider verzorgt routinematig onderhoud, updates en probleemoplossing, waardoor interne teams zich kunnen concentreren op taken met een hogere waarde.
 • Ondersteuning voor innovatie. IaaS ondersteunt experimenten en innovatie door een platform te bieden waar bedrijven nieuwe ideeën, toepassingen en diensten kunnen testen zonder aanzienlijke investeringen vooraf. Dit bevordert een omgeving van voortdurende verbetering en snelle iteratie.

Nadelen

Aan de andere kant worden IaaS-gebruikers geconfronteerd met de volgende uitdagingen:

 • Beveiligings- en privacyproblemen. Ondanks de robuuste beveiligingsmaatregelen die door IaaS-providers zijn geïmplementeerd, zijn er inherente risico's verbonden aan het opslaan van gevoelige gegevens en het uitvoeren van kritieke applicaties op een gedeelde locatie. cloud omgeving. Gebruikers moeten erop vertrouwen dat de provider hun gegevens beschermt, en eventuele beveiligingsinbreuken of kwetsbaarheden binnen de infrastructuur van de provider kunnen mogelijk hun informatie blootleggen. Bovendien kan het lastiger zijn om aan de vereisten voor naleving van de regelgeving te voldoen in een omgeving met meerdere tenants.
 • Downtime en betrouwbaarheid. IaaS-aanbieders streven ernaar een hoge beschikbaarheid te bieden, maar geen enkel systeem is volledig immuun voor storingen. Serviceonderbrekingen, of het nu gaat om hardwarestoringen, netwerkproblemen of onderhoud van de provider, kunnen van invloed zijn op de bedrijfsvoering. Hoewel veel providers dit aanbieden Service Level Agreements (SLA's) om uptime te garanderen, onverwacht uitvaltijd kunnen nog steeds voorkomen en kritieke toepassingen beïnvloeden.
 • Variabiliteit in prestaties. Prestaties in een cloud De omgeving kan inconsistent zijn vanwege factoren zoals multi-tenancy en het delen van hulpbronnen. Applicaties die hoge en consistente prestaties vereisen, kunnen latentie of prestatievermindering ervaren als andere gebruikers op dezelfde infrastructuur aanzienlijke bronnen verbruiken.
 • Complexiteit en managementoverhead. Beheren en optimaliseren cloud infrastructuur kan complex zijn, vooral voor organisaties zonder uitgebreide infrastructuur cloud expertise. Het brede scala aan beschikbare services en configuraties leidt tot uitdagingen bij het effectief beheren van bronnen, het optimaliseren van de kosten en het garanderen van de veiligheid.
 • Kostenbeheer. Hoewel IaaS kosteneffectief kan zijn, kan het ook tot onverwachte kosten leiden als het niet zorgvuldig wordt beheerd. Het pay-as-you-go-prijsmodel kan resulteren in fluctuerende kosten, en bedrijven kunnen moeite hebben om de uitgaven te voorspellen en te beheersen, vooral als ze niet over sterke governance- en monitoringpraktijken beschikken. Overbevoorrading en onderbenutting van hulpbronnen dragen ook bij aan hogere kosten.
 • Vendor lock-in. Een sterke afhankelijkheid van één enkele IaaS-provider kan leiden tot vendor lock-in, waardoor het moeilijk en kostbaar wordt om naar een andere aanbieder te migreren of diensten weer intern te brengen. Verschillen in API's, dataformaten en service-implementaties compliceren het migratieproces en beperken het flexmogelijkheid. Organisaties moeten de gevolgen van hun keuze voor een leverancier op de lange termijn zorgvuldig evalueren.
 • Compliance en juridische kwesties. Het garanderen van naleving van brancheregelgeving en wettelijke vereisten kan een grotere uitdaging zijn in een IaaS-omgeving. Verschillende jurisdicties hebben verschillende wetten op het gebied van gegevensbescherming, en bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun wetgeving hetzelfde is cloud gebruik voldoet aan alle relevante regelgeving.
 • Beperkte controle en flexibiliteit. Hoewel IaaS een hoge mate van controle over gevirtualiseerde bronnen biedt, hebben gebruikers niet hetzelfde niveau van controle als bij on-premises infrastructuur. Bepaalde aspecten van de onderliggende hardware- en netwerkinfrastructuur worden beheerd door de provider, waardoor maatwerk en de implementatie van specifieke configuraties die voor sommige applicaties nodig zijn, wordt beperkt.
 • Latentieproblemen. Applicaties die realtime verwerking en een lage latentie vereisen, kunnen in een IaaS-omgeving voor uitdagingen komen te staan. De fysieke afstand tussen de cloud data centers en eindgebruikers kunnen latentie introduceren. Dit probleem is met name relevant voor toepassingen die real-time gegevensverwerking vereisen, zoals financiële handelssystemen of interactief gamen.
 • Kosten voor gegevensoverdracht. Het overbrengen van grote hoeveelheden gegevens van en naar de cloud kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral voor organisaties met hoge eisen aan de gegevensdoorvoer. Deze kosten kunnen snel oplopen en van invloed zijn op de algehele kosteneffectiviteit van IaaS-oplossingen.

IaaS versus PaaS versus SaaS

Infrastructure as a Service (IaaS) biedt gevirtualiseerde computerbronnen via internet, waardoor bedrijven virtuele machines, opslag- en netwerkcomponenten kunnen huren. Dit model biedt het beste flexibiliteit en controle, omdat gebruikers hun besturingssystemen, applicaties en configuraties kunnen aanpassen en beheren. IaaS is ideaal voor organisaties die hun eigen IT-infrastructuur moeten bouwen en onderhouden, maar de kosten en complexiteit van de aanschaf en het beheer van fysieke hardware willen vermijden. Veelvoorkomende gebruiksscenario's zijn onder meer ontwikkeling en omgevingen testen, oplossingen voor noodherstel, en high-performance computing taken.

Platform as a Service (PaaS) levert een cloud-gebaseerde omgeving waarin ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen, implementeren en beheren zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur. PaaS-providers bieden een reeks ontwikkelingstools, databanken, middleware en runtime-omgevingen, waardoor het ontwikkelingsproces wordt vereenvoudigd en een snellere time-to-market mogelijk wordt gemaakt. Dit model is vooral gunstig voor ontwikkelaars en organisaties die zich willen concentreren op codering en innovatie in plaats van op infrastructuurbeheer. PaaS is zeer geschikt voor het ontwikkelen van web- en mobiele applicaties, waardoor samenwerking tussen gedistribueerde teams mogelijk wordt en CI/CD-praktijken worden ondersteund.

Software als een dienst (SaaS) is een cloud computermodel dat volledig functionele softwareapplicaties via internet levert. Gebruikers hebben toegang tot deze applicaties via web browsers zonder dat u software op hun lokale apparaten hoeft te installeren of te onderhouden. SaaS-providers verzorgen alle aspecten van applicatiebeheer, inclusief updates, beveiliging en infrastructuur. Dit model biedt het hoogste niveau van abstractie en gebruiksgemak, waardoor het ideaal is voor bedrijven die gebruiksklare oplossingen nodig hebben voor de dagelijkse werkzaamheden. Veelvoorkomende voorbeelden van SaaS zijn CRM-systemen (Customer Relationship Management), e-maildiensten, tools voor kantoorproductiviteit en ERP-toepassingen (Enterprise Resource Planning).

Lees verder over phoenixNAP's IaaS-services.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.