Wat is een IEEE 1394-poort?

28 maart 2024

De IEEE 1394-poort is een seriële businterfacestandaard voor snelle communicatie en isochrone realtime gegevensoverdracht. Bekend onder verschillende namen, waaronder FireWire (Apple), i.LINK (Sony) en Lynx (Texas Instruments), verbindt deze interface randapparatuur rechtstreeks met een computer of met elkaar.

De standaard werd eind jaren tachtig en begin jaren negentig door Apple ontwikkeld, maar werd later voor verfijning en publicatie overgedragen aan het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Geschiedenis en ontwikkeling van IEEE 1394

Het concept van IEEE 1394 begon eind jaren negentig bij Apple Inc. als een project om een ​​snelle seriële bus te creëren voor het verbinden van randapparatuur met computers. De visie van Apple was om een ​​protocol te creëren dat niet alleen snelle gegevensoverdracht mogelijk maakte, maar ook realtime gegevens voor audio- en videoapparaten ondersteunde. Officieel aangenomen in 1990 als IEEE Std 1995-1384, ondersteunde de standaard aanvankelijk snelheden van 1995, 100 en 200 Mbps.

Daaropvolgende verbeteringen via IEEE 1394a- en IEEE 1394b-iteraties, geïntroduceerd in respectievelijk 2000 en 2002, hebben de mogelijkheden van de standaard aanzienlijk verbeterd. De updates verbeterden de gegevensoverdrachtsnelheden (uiteindelijk 3.2 Gbps), verlengden de kabellengte en introduceerden ondersteuning voor glasvezelcommunicatie. De technologie werd op grote schaal toegepast op een reeks apparaten, van pc's tot digitale camera's en audiovisuele apparatuur. Merken als Apple's FireWire en Sony's i.LINK hebben IEEE 1394 gepopulariseerd, waardoor het een voorkeurskeuze werd voor een verscheidenheid aan toepassingen.

De opkomst van USB 2.0 en later USB 3.0, met hun concurrerende snelheden, bredere steun door de industrie en lagere kosten, begon echter begin jaren 1394 de dominantie van IEEE 2000 te overschaduwen. Ondanks deze verschuiving heeft IEEE 1394 zijn relevantie op gespecialiseerde gebieden behouden, met name in professionele audio- en videoproductie, waar de mogelijkheden voor isochrone gegevensoverdracht ongeëvenaard zijn.

IEE 1394-specificaties en -functies

De IEEE 1394-standaard omvat verschillende specificaties en functies die zijn ontworpen om snelle gegevensoverdracht en realtime communicatie tussen apparaten mogelijk te maken. Tijdens de ontwikkeling ervan heeft de standaard meerdere iteraties gekend, die allemaal verbeteringen op het gebied van snelheid, connectiviteit en functionaliteit met zich meebrachten. Hier is een overzicht van de belangrijkste specificaties en functies van de versies.

IEEE 1394-1995 (originele standaard)

 • Ondersteunde gegevensoverdrachtsnelheden van 100, 200 en 400 Mbps.
 • Maakt serieschakeling van maximaal 63 apparaten mogelijk zonder dat er terminators of complexe installatieprocedures nodig zijn.
 • Ondersteunde kabellengtes tot 4.5 meter.
 • Zorgt ervoor dat apparaten kunnen worden aangesloten of losgekoppeld zonder de computer of het apparaat uit te schakelen (dat wil zeggen, hot swapping).

IEEE 1394a-2000

 • Behield de oorspronkelijke snelheidsniveaus.
 • Verbeterde isochrone overdrachtsmogelijkheden, waardoor deze betrouwbaarder wordt voor audio- en videotoepassingen.
 • Nieuwe functies voor energiebeheer geïntroduceerd.
 • Ondersteuning voor langere kabellengtes en introductie van extra poorttypes voor grotere flexibiliteit.
 • Gegarandeerde achterwaartse compatibiliteit met de originele IEEE 1394-1995-apparaten.

IEEE 1394b-2002

 • Verhoogde gegevensoverdrachtsnelheden tot 800 Mbps, met voorzieningen voor toekomstige verhogingen tot 3.2 Gbps.
 • Ondersteuning geïntroduceerd voor verschillende soorten bekabeling, waaronder glasvezel, waardoor veel langere afstanden (tot 100 meter) tussen aangesloten apparaten mogelijk waren.
 • Introductie van een nieuwe modus voor snellere gegevensoverdracht, bekend als bètamodus, terwijl de compatibiliteit met de oorspronkelijke standaard behouden blijft via een oudere modus.

IEEE 1394-2008

 • Consolideerde de specificaties van 1394a en 1394b in één enkel document.
 • Officieel gespecificeerde de eerder voorgestelde snelheden van 1.6 Gbps (S1600) en 3.2 Gbps (S3200), hoewel deze snelheden beperkt werden toegepast vanwege de opkomst van alternatieve interfaces zoals USB 3.0.

Belangrijkste kenmerken in verschillende versies

 • Isochrone overdracht. Ideaal voor audio- en videotoepassingen omdat het bandbreedte garandeert voor realtime gegevensoverdracht, waardoor vloeiend afspelen en opnemen zonder onderbrekingen wordt gegarandeerd.
 • Peer-to-peer-architectuur. Zorgt ervoor dat apparaten verbinding kunnen maken zonder dat er een pc als tussenpersoon nodig is, waardoor directe communicatie tussen apparaten mogelijk wordt gemaakt.
 • Stroom over kabel. Levert stroom aan aangesloten apparaten via de kabel, waardoor er minder aparte voedingen nodig zijn.
 • Lage overhead. Ontworpen om een ​​lage protocoloverhead te hebben, waardoor de efficiëntie van de gegevensoverdracht wordt gemaximaliseerd.
 • Schaalbaarheid en flexibiliteit. Ondersteunt verschillende apparaten en toepassingen, van consumentenelektronica tot professionele audio-/videoproductie.

FireWire versus USB

FireWire (IEEE 1394) en Universal Serial Bus (USB) zijn twee technologieën die zijn ontwikkeld voor gegevensoverdracht en apparaatconnectiviteit.

FireWire, ontwikkeld door Apple en later gestandaardiseerd door de IEEE, werd geïntroduceerd als een snelle interface die in staat is tot realtime gegevensoverdracht, waardoor het bijzonder geschikt is voor multimediatoepassingen zoals video en audio. Het bood een aantal opmerkelijke voordelen, waaronder hogere gegevensoverdrachtsnelheden in de eerste versies vergeleken met USB 1.0 en 2.0, de mogelijkheid om apparaten rechtstreeks aan te sluiten zonder de noodzaak van een hostcomputer (peer-to-peer-verbinding) en consistente prestaties die minder worden beïnvloed door de computers CPU laden. De isochrone overdrachtsmodus van FireWire garandeert bandbreedte voor audio- en video-apparaten, waardoor een soepele, ononderbroken gegevensstroom wordt gegarandeerd, ideaal voor professionele videobewerking, muziekproductie en andere tijdgevoelige toepassingen.

USB, ontwikkeld door een consortium van bedrijven, waaronder Intel, Microsoft en anderen, had daarentegen tot doel de aansluiting van randapparatuur op personal computers te standaardiseren, zowel om mee te communiceren als om elektrische stroom te leveren. USB evolueerde via verschillende iteraties, waarbij USB 2.0 en vooral USB 3.0 en latere versies de gegevensoverdrachtsnelheden aanzienlijk verbeterden, waardoor ze qua snelheid concurrerend of superieur zijn aan FireWire. De wijdverbreide acceptatie, lagere kosten en het gebruiksgemak van USB hebben bijgedragen aan de dominantie van USB op de consumentenmarkt. Het ondersteunt verschillende apparaten, van toetsenborden en muizen tot externe harde schijven en videoapparatuur.

Terwijl USB de universele standaard werd voor computerrandapparatuur en consumentenelektronica, vond FireWire zijn plek in professionele audio- en video-omgevingen waar hoge prestaties en betrouwbaarheid van cruciaal belang zijn.


Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.