Wat is een gehoste virtuele desktop (HVD)?

5 april 2024

Een gehoste virtuele desktop (HVD), ook wel bekend als Desktop-as-a-Service (DaaS), is een cloud computergebruik service die gebruikers een virtuele desktopomgeving biedt die op een afstandsbediening wordt gehost server. Met deze technologie hebben gebruikers toegang tot hun desktops, toepassingenen gegevens, waar en wanneer dan ook, via elk apparaat met internetverbinding.

Gehoste virtuele desktop (HVD) versus virtuele desktopinfrastructuur (VDI)

Een gehoste virtuele desktop (HVD) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) beide bieden gevirtualiseerde desktopomgevingen, maar ze verschillen qua implementatiemodellen en beheerverantwoordelijkheden.

HVD, vaak aangeduid als Desktop-as-a-Service (DaaS), wordt gehost, beheerd en onderhouden door een externe serviceprovider in de cloud. Dit model biedt bedrijven het voordeel dat ze de complexiteit van het beheer van de virtuele desktopinfrastructuur kunnen uitbesteden hardware, software, beveiliging en onderhoud. Gebruikers hebben via internet toegang tot hun desktops flexibiliteit en schaalbaarheid zonder de noodzaak van aanzienlijke investeringen vooraf of diepgaande technische expertise in eigen huis.

Een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) wordt doorgaans on-premises gehost of in een privaat cloud. Omdat het wordt beheerd door de IT-afdeling van de organisatie, geeft dit model bedrijven volledige controle over hun desktopvirtualisatieomgeving, inclusief het aanpassen van desktops, applicaties en beveiligingsbeleid. VDI vergt een aanzienlijke investering in server en netwerkinfrastructuur, evenals doorlopend onderhoud en IT-expertise om de omgeving effectief te beheren. Het biedt echter voordelen op het gebied van prestaties, beveiliging en compliance, vooral voor organisaties met specifieke vereisten waaraan niet kan worden voldaan door het standaard HVD-aanbod.

HVD-architectuur

De architectuur van een Hosted Virtual Desktop (HVD)-omgeving is ontworpen om desktopcomputerdiensten over de hele wereld te leveren cloud. In de kern omvat de architectuur data centers beheerd door cloud dienstverleners, waar de servers host virtuele desktopinstanties. Deze servers zijn uitgerust met virtualisatiesoftware waarmee meerdere virtuele desktops tegelijkertijd op één fysieke desktop kunnen draaien server.

De infrastructuur omvat ook een netwerk dat gebruikers veilig verbindt met hun virtuele desktops via internet of een particulier netwerk. Gebruikers hebben toegang tot hun virtuele desktops via thin clients, pc's, laptops, tablets of smartphones, ongeacht hun geografische locatie.

Het centrale beheer van de HVD-infrastructuur maakt de gestroomlijnde implementatie van applicaties, beveiligingsbeleid en updates mogelijk, waardoor alle gebruikers een consistente en veilige desktopervaring hebben. Deze architectuur ondersteunt schaalbaarheid, flexen kostenefficiëntie, waardoor bedrijven zich snel kunnen aanpassen aan veranderende werklasten en gebruikersbehoeften.

Hoe werkt een gehoste virtuele desktop?

Hier volgt een stapsgewijs overzicht van hoe HVD werkt.

1. Virtualisatie

Het proces begint met het opzetten van servers in een data center. Deze servers zijn uitgerust met virtualisatiesoftware, waarmee ze meerdere kunnen maken en uitvoeren virtuele machines (VM's) tegelijkertijd. Er worden meerdere exemplaren van virtuele desktops gemaakt op de serverS. Elke instance fungeert als een afzonderlijke, volledig functionele desktopomgeving, die kan worden aangepast aan de individuele behoeften of rollen van de gebruiker.

2. Opslag en beheer

Gebruikersgegevens, applicaties en instellingen worden centraal op de computer opgeslagen serverS. Deze centralisatie maakt eenvoudig beheer mogelijk, backupen veiligheid. Een managementlaag houdt toezicht op de toewijzing van bronnen, de distributie van software-updates en de handhaving van het beveiligingsbeleid op alle virtuele desktops. Dit omvat het beheren van gebruikerstoegang, het inrichten van nieuwe desktops en het naar behoefte op- of afschalen van bronnen.

3. connectiviteit

Gebruikers maken verbinding met hun virtuele desktop via een clienttoepassing of web browser op hun apparaat, dat een pc, laptop, tablet of smartphone kan zijn. De verbinding met de virtuele desktop wordt gemaakt via internet of een privénetwerk, waardoor een veilige sessie tot stand wordt gebracht tussen het apparaat van de gebruiker en zijn virtuele desktop die wordt gehost in de cloud.

4. Desktoplevering

Eenmaal verbonden, wordt de virtuele desktopomgeving (inclusief de besturingssysteem, applicaties en gebruikersgegevens) worden naar het apparaat van de gebruiker gestreamd. De gebruiker communiceert met de desktopinterface alsof deze lokaal draait, maar alle verwerking vindt plaats op de desktopinterface server. Gebruikers werken met applicaties, hebben toegang tot bestanden en voeren taken uit zoals ze dat op een fysieke desktop zouden doen. Alle aangebrachte wijzigingen of aangemaakte gegevens worden weer op de centrale opgeslagen server in real time.

5. Beveiliging en onderhoud

Het gehele systeem is beveiligd met beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, authenticatie en Data verlies voorkomen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de gegevensoverdracht veilig is en dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun desktops. De serviceprovider verzorgt onderhoudstaken zoals het toepassen van software-updates en patches en het beheren van de infrastructuur, waardoor de virtuele desktopomgeving veilig, up-to-date blijft en efficiënt functioneert.

HVD-voordelen en uitdagingen

Gehoste virtuele desktops (HVD's), terwijl ze tal van voordelen bieden op het gebied van flexDe schaalbaarheid, schaalbaarheid en kostenefficiëntie brengen ook een aantal uitdagingen en nadelen met zich mee. Het begrijpen van deze voor- en nadelen is van cruciaal belang voor organisaties die HVD overwegen voor hun IT-infrastructuur.

Voordelen:

Dit zijn de voordelen van HVD:

 • Lagere kapitaaluitgaven. Omdat de desktopomgevingen worden gehost in de cloudkunnen organisaties besparen op de initiële kosten voor de aanschaf en het onderhoud van fysieke hardware en infrastructuur. HVD werkt doorgaans met een abonnementsmodel, waardoor bedrijven hun budgetten kunnen plannen met voorspelbare maandelijkse of jaarlijkse uitgaven.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid. Bedrijven kunnen snel desktops toevoegen of verwijderen om aan hun huidige vereisten te voldoen, zonder aanzienlijke investeringen of wijzigingen in de infrastructuur. Gebruikers hebben vanaf elk apparaat, inclusief pc's, laptops, tablets of smartphones, toegang tot hun desktops vanaf elke locatie met internettoegang, waardoor werken op afstand en mobiel personeel wordt ondersteund.
 • Verbeterde beveiliging. Met gegevens opgeslagen in een beveiligde omgeving data centerIn plaats van op lokale apparaten wordt het risico op gegevensdiefstal of verlies door apparaatdiefstal of -schade aanzienlijk verminderd. Cloud providers implementeren robuuste beveiligingsmaatregelen, waaronder encryptie, firewalls en Intrusion Detection, om gegevens en applicaties te beschermen.
 • Data backup en herstel. Normaal backups en redundantiemaatregelen in cloud data centers zorgen ervoor dat gegevens snel kunnen worden hersteld in het geval van een calamiteit of storing, waardoor de hoeveelheid gegevens tot een minimum wordt beperkt uitvaltijd en gegevensverlies.
 • Bedrijfscontinuïteit. De mogelijkheid om overal toegang te krijgen tot desktops stelt organisaties in staat hun activiteiten voort te zetten, zelfs als er sprake is van lokale verstoringen, zoals natuurrampen of kantoorstoringen.
 • Verminderde IT-werklast. Het uitbesteden van het beheer van de desktopomgeving aan een cloud leverancier maakt IT-middelen vrij om zich te concentreren op strategische initiatieven in plaats van op routineonderhoud en probleemoplossing. Software-updates, patches en beveiligingsmaatregelen worden afgehandeld door de provider, zodat alle desktops up-to-date zijn zonder tussenkomst van de individuele gebruiker.
 • Verbeterde gebruikerservaring. Elke virtuele desktop kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en voorkeuren van individuele gebruikers, waardoor de productiviteit wordt verhoogd. Aanbieders maken vaak gebruik van high-performance servers voor het hosten van virtuele desktops, waardoor gebruikers een soepele en responsieve ervaring krijgen, zelfs met resource-intensieve applicaties.
 • Lager energieverbruik. Desktopomgevingen centraliseren in data centers vermindert het energieverbruik dat gepaard gaat met het draaien en koelen van fysieke desktops en servers op locatie.

Uitdagingen

Het gebruik van HVD's brengt een aantal nadelen met zich mee die aandacht vereisen:

 • Afhankelijkheid van internetconnectiviteit. HVD's zijn sterk afhankelijk van een stabiele en snelle internetverbinding. Slechte connectiviteit leidt tot latentie, trage prestaties en zelfs ontkoppeling met de virtuele desktop. Deze afhankelijkheid kan een aanzienlijk nadeel zijn in regio's met onbetrouwbare internettoegang of voor mobiele gebruikers in gebieden met een slechte dekking.
 • Prestatieproblemen. Hoewel HVD robuuste prestaties kan leveren, kan de gebruikerservaring worden beïnvloed door factoren zoals de afstand tot de locatie data center, de kwaliteit van de internetverbinding en de hulpbronnenintensiteit van de gebruikte applicaties. Hoogwaardige grafische toepassingen of toepassingen die dit vereisen high-performance computing bronnen presteren mogelijk niet zo goed op HVD als op lokale machines met hoge specificaties.
 • Beveiligings- en privacykwesties. Hoewel HVD-providers strenge beveiligingsmaatregelen implementeren, is de aard van externe desktops en centrale gegevensopslag introduceert kwetsbaarheden. Gegevensoverdracht via internet, zelfs als deze gecodeerd is, brengt potentiële veiligheidsrisico's met zich mee. Bovendien leidt het toevertrouwen van gevoelige gegevens aan een externe dienstverlener tot bezorgdheid over de privacy van sommige organisaties.
 • Beperkte aanpassing en controle. Met HVD beheert en onderhoudt de serviceprovider de infrastructuur, waardoor de controle van de organisatie over haar virtuele desktopomgeving kan worden beperkt. De aanpassingsmogelijkheden voor de desktops en de onderliggende infrastructuur kunnen beperkt zijn in vergelijking met een interne VDI-oplossing.
 • Kostenvoorspelbaarheid en schaalbaarheidsproblemen. Hoewel HVD kosteneffectief kan zijn, vooral voor kleine tot middelgrote bedrijven, kan het op abonnementen gebaseerde prijsmodel kostbaar worden op schaal of wanneer extra functies en middelen vereist zijn.
 • Compatibiliteitsproblemen. Sommige applicaties, vooral oudere of op maat gemaakte software, zijn mogelijk niet compatibel met virtuele desktopomgevingen. Dit kan tot problemen leiden bij de volledige overstap naar een HVD-installatie zonder noemenswaardige aanpassingen of updates van de software.
 • Gegevenscompliance en soevereiniteit. Gegevens opslaan in cloud data centers kunnen de naleving van de regelgeving inzake gegevensbescherming bemoeilijken, zoals GDPR in Europa of CCPA in Californië. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun HVD-provider voldoet aan de relevante wet- en regelgeving, met name met betrekking tot dataopslaglocaties en datatoegang.

HVD-aanbieders

Hier is een lijst met enkele veelvoorkomende HVD-providers:

 • VMware Horizon Cloud. VMware Horizon Cloud maakt de levering mogelijk van cloud-gehoste of on-premise virtuele desktops en applicaties, die voorzien in flexmogelijkheid om op verschillende manieren in te zetten cloud omgevingen. Het staat bekend om zijn schaalbaarheid en integratie met het uitgebreide virtualisatie-ecosysteem van VMware.
 • Citrix virtuele apps en desktops. Citrix biedt een uitgebreide oplossing voor applicatie- en desktopvirtualisatie, die beide ondersteunt cloud en implementaties op locatie. Het staat bekend om zijn krachtige beveiligingsfuncties en naadloze gebruikerservaring op alle apparaten.
 • Microsoft Azure virtueel bureaublad. Azure Virtual Desktop, voorheen bekend als Windows Virtual Desktop, is een uitgebreide desktop- en app-virtualisatieservice die wordt uitgevoerd in de cloud. Het is diep geïntegreerd met Microsoft 365 en biedt een Windows 10- en Windows 11-ervaring met meerdere sessies.
 • Amazon-werkruimten. Amazon WorkSpaces is een beheerde, veilige Desktop as a Service (DaaS)-oplossing die bekend staat om zijn eenvoudige prijsmodel. Het draait op AWS en geeft gebruikers overal en met elk ondersteund apparaat toegang tot hun desktops.
 • Nutanix-frame. Nutanix Frame is een cloud-gebaseerde service die virtuele apps en desktops levert aan gebruikers over de hele wereld. Het is ontworpen met het oog op eenvoud en schaalbaarheid en biedt een oplossing waarvoor geen gespecialiseerde IT-vaardigheden nodig zijn om te implementeren en te beheren.
 • Kopen Google Reviews Cloud Desktopvirtualisatie. Google biedt virtuele desktopoplossingen via zijn cloud platform, waarbij gebruik wordt gemaakt van partnerschappen met toonaangevende virtuele desktopproviders zoals Citrix en VMware, naast het bieden van infrastructuur voor het bouwen van op maat gemaakte VDI-oplossingen.
 • IBM Cloud Virtueel bureaublad. Het aanbod van IBM omvat virtuele desktopservices met opties voor maatwerk en beheer. Het is ontworpen voor bedrijven die op zoek zijn naar veilige en schaalbare externe desktopoplossingen.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.