Wat is een uitbreidingskaart?

8 april 2024

Een uitbreidingskaart, ook wel uitbreidingskaart, adapterkaart of accessoirekaart genoemd, is een printplaat die in een uitbreidingsslot van een computer kan worden geplaatst. moederbord of backplane om functionaliteit aan een computersysteem toe te voegen via de uitbreidingsbus. Uitbreidingskaarten zijn een manier om de mogelijkheden van een computer te upgraden door functies toe te voegen die niet beschikbaar zijn op het moederbord.

Waaruit bestaat een uitbreidingskaart?

Een uitbreidingskaart bestaat doorgaans uit verschillende belangrijke componenten waardoor deze kan communiceren met het moederbord van de computer en extra functionaliteit kan bieden. Hier volgt een overzicht van het grootste deel van een uitbreidingskaart:

 • Printplaat (PCB). De basis van de uitbreidingskaart is een platte, stijve plaat gemaakt van isolatiemateriaal waarop geleidende paden zijn geëtst of gedrukt. Deze paden verbinden verschillende componenten op de kaart.
 • Randconnector. Dit deel van de kaart past in de uitbreidingssleuf op het moederbord. De edge-connector zorgt ervoor dat de kaart elektrisch is verbonden met het moederbord, waardoor communicatie tussen de componenten van de kaart en het computersysteem mogelijk is.
 • Geïntegreerde schakelingen (IC's). Dit zijn de hersenen van de uitbreidingskaart en kunnen oa microprocessors, geheugenchips en andere circuits die nodig zijn voor de werking van de kaart. Bijvoorbeeld, een grafische kaart zal een hebben GPU (Graphics Processing Unit) als zijn primaire IC.
 • Jumpers en DIP-schakelaars. Oudere uitbreidingskaarten bevatten vaak jumpers en DIP-schakelaars (Dual In-line Package) om de instellingen handmatig te configureren. Moderne kaarten verwerken de configuratie meestal via software of firmware.
 • Externe connectoren. Afhankelijk van het doel van de kaart kan deze poorten of connectoren hebben die toegankelijk zijn vanaf de buitenkant van de computerbehuizing. Een geluidskaart kan bijvoorbeeld aansluitingen hebben voor een hoofdtelefoon en een microfoon, terwijl een netwerkkaart een RJ-45-connector heeft voor een Ethernet kabel.
 • Koelmechanismen. Uitbreidingskaarten met hoge prestaties, zoals grafische kaarten, kunnen veel warmte genereren en bevatten daarom koelmechanismen zoals koellichamen, ventilatoren of zelfs vloeistofkoeling systemen om warmte efficiënt af te voeren.
 • Hulpvoedingsconnectoren. Sommige stroomvretende kaarten, vooral high-end grafische kaarten, vereisen meer stroom dan het moederbordslot kan bieden. Deze kaarten hebben connectoren voor extra stroom rechtstreeks vanaf de computer voedingseenheid (PSU).
 • Geheugen. Bepaalde soorten uitbreidingskaarten, zoals grafische kaarten, worden geleverd met een ingebouwd geheugen (VRAM) om gegevens op te slaan die nodig zijn voor hun werking, waardoor de belasting van het hoofd-RAM van het systeem wordt verminderd.
 • Firmware of BIOS. Sommige uitbreidingskaarten hebben hun firmware of BIOS (Basic Input/Output System)-chips die de software bevatten die nodig is om de kaart te laten communiceren met de rest van het computersysteem, waardoor updates vaak mogelijk zijn om functies toe te voegen of bugs op te lossen.

Waar wordt een uitbreidingskaart voor gebruikt?

Uitbreidingskaarten dienen verschillende doeleinden, waardoor gebruikers hun computersystemen kunnen uitbreiden en aanpassen op basis van specifieke behoeften of voorkeuren. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen voor uitbreidingskaarten:

 • Grafische mogelijkheden upgraden. Grafische kaarten (of videokaarten) verbeteren het vermogen van een computer om afbeeldingen weer te geven, waardoor ze essentieel zijn voor gaming, videobewerking en grafisch ontwerp. Ze kunnen zorgen voor een snellere, efficiëntere verwerking van beelden, ondersteuning voor meerdere monitoren en een betere algehele weergavekwaliteit.
 • Verbetering van de audiokwaliteit. Geluidskaarten bieden verbeterde audiomogelijkheden ten opzichte van standaard ingebouwde audio. Ze worden gebruikt door audiofielen, muziekproducenten en gamers die hifi-geluid, ondersteuning voor geavanceerde audiotechnologieën of de mogelijkheid nodig hebben om een ​​verscheidenheid aan audio-invoer- en uitvoerapparaten aan te sluiten.
 • Uitbreiding van connectiviteitsopties. Netwerkkaarten (bedraad of draadloos) verbinden een computer met een netwerk, waardoor netwerkmogelijkheden worden verbeterd of toegevoegd die niet beschikbaar zijn op het moederbord. Op dezelfde manier, USB kaarten voegen extra toe USB-poorten en SATA kaarten kunnen meer of snellere verbindingen voor opslagapparaten toevoegen.
 • Verhoging van de opslagcapaciteit en snelheid. Opslagcontrollerkaarten maken de aansluiting van extra harde schijven or solid-state schijven (SSD's), wat cruciaal kan zijn voor gebruikers die meer opslagruimte nodig hebben of RAID-configuraties willen implementeren overtolligheid of snelheid.
 • Het toevoegen van gespecialiseerde poorten en interfaces. Sommige uitbreidingskaarten voegen specifieke poorten toe die niet vaak op moederborden voorkomen, zoals FireWire voor videoapparatuur, Thunderbolt voor snelle gegevensoverdracht of oudere poorten zoals serieel en parallel voor oudere apparaten.
 • Verbetering van de internetconnectiviteit. Modem kaarten, hoewel ze nu grotendeels achterhaald zijn vanwege breedband internet, werden gebruikt om verbinding te maken met internet via belservice. Moderne equivalenten zijn onder meer mobiele modemkaarten voor mobiele internettoegang.
 • Introductie van nieuwe functies. Dit omvat tv-tunerkaarten voor het bekijken en opnemen van live tv op een computer, video-opnamekaarten voor het converteren van video van externe bronnen naar digitaal formaat, en zelfs gespecialiseerde kaarten zoals FPGA (Field-Programmable Gate Array) voor aangepaste computertaken.

Soorten uitbreidingskaarten

Hier volgen verschillende soorten uitbreidingskaarten die vaak in computers worden gebruikt:

 • Grafische kaart (videokaart). Verbetert de kwaliteit van de afbeeldingen die op een monitor worden weergegeven. Het is een van de meest verbeterde componenten in computers voor gaming en professioneel grafisch werk.
 • Geluidskaart. Verbetert de audio-uitvoerkwaliteit van de computer en biedt mogelijk geavanceerde functies zoals surround sound of ondersteuning voor meerdere audiokanalen.
 • Netwerkinterfacekaart/controller (NIC). Zorgt ervoor dat een computer verbinding kan maken met een netwerk (inclusief internet) via een Ethernet-kabel of, in het geval van draadloze netwerkkaarten, Wi-Fi.
 • Opslagcontrollerkaart. Voegt ondersteuning toe voor opslaginterfaces die niet standaard worden ondersteund door het moederbord, zoals extra SATA-poorten (Serial ATA) voor harde schijven of SSD's.
 • USB-kaart. Voegt extra USB-poorten toe, waardoor meer USB-apparaten op de computer kunnen worden aangesloten.
 • TV-tunerkaart. Zorgt ervoor dat een computer een televisiesignaal kan ontvangen, waardoor deze kan functioneren als televisie of digitale videorecorder.
 • Modemkaart. Gebruikt voor inbelverbindingen met internet via een telefoonlijn (grotendeels achterhaald door de komst van breedbandinternetverbindingen).

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.