Wat is een computerrek of Server Rek?

25 maart 2024

Een computer of server rack is een gestandaardiseerd frame of behuizing ontworpen om meerdere elektronische apparatuurmodules te monteren. Elke module heeft een voorpaneel van 19 cm (48.26 inch) breed, inclusief randen of oren die aan elke kant uitsteken, waardoor deze met schroeven aan het rackframe kan worden bevestigd.

Rekken zijn essentieel in data centers, server kamers, en voor elke organisatie die er meerdere nodig heeft servers, netwerkapparaten, UPS-systemen en andere IT-apparatuur moeten op een compacte, efficiënte en toegankelijke manier worden georganiseerd. Dankzij het standaard rackformaat kunnen verschillende apparaten van verschillende fabrikanten veilig aan elkaar worden gemonteerd, waardoor bekabeling, koeling en onderhoud worden vereenvoudigd.

Wat is een computer (Server Rek) Gebruikt voor?

Een computer/server rack wordt gebruikt in verschillende instellingen, waaronder data centers, telecommunicatieruimtes en IT-omgevingen. Deze functies omvatten:

 • Organisatie. Rekken maken een nette opstelling van servers, netwerkapparaten, UPS-systemen en andere IT-apparatuur. Door de ruimte efficiënt te gebruiken en de omgeving georganiseerd te houden, is de toegang eenvoudig voor onderhoud en upgrades van componenten.
 • Standaardisatie. De gestandaardiseerde afmetingen van rackunits (RU's) zorgen voor compatibiliteit met de verschillende soorten apparatuur van verschillende fabrikanten. Standaardisatie vereenvoudigt het proces van het configureren en schalen van IT-infrastructuren.
 • Koeling en ventilatie. Elektronische apparatuur heeft een goede luchtstroom nodig om optimaal te kunnen presteren. Racks zijn ontworpen om efficiënte koeling en ventilatie te ondersteunen door gebruik te maken van ventilatoren, speciale koelsystemen en strategische plaatsing die de luchtstroom vergemakkelijkt.
 • Kabelmanagement. Met de concentratie van meerdere apparaten in een rack wordt het beheer van stroom- en netwerkkabels essentieel om de orde en toegankelijkheid te behouden. Racks bevatten vaak kabelbeheersystemen om kabels georganiseerd, beschermd en uit de weg te houden.
 • Security. Rekken bieden veilige behuizingen om gevoelige apparatuur te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, fysieke schade en gevaren voor het milieu. Veel racks worden geleverd met vergrendelingsmechanismen die dienen als de eerste verdedigingslinie tegen fysieke bedreigingen.
 • Mobiliteit. Sommige rekken zijn uitgerust met wielen, waardoor het gemakkelijker wordt om apparatuur te verplaatsen als dat nodig is voor onderhoud, reorganisatie of verplaatsing binnen een gebouw.
 • Toegankelijkheid. Rekken bieden gemakkelijke toegang tot de gemonteerde apparatuur voor onderhoud, monitoring en probleemoplossing. Het rekontwerp omvat meestal verwijderbare zijpanelen, deuren en montagerails.
 • Machtsverdeling. Racks integreren Power Distribution Units (PDU's) om de gemonteerde apparatuur efficiënt van stroom te voorzien. Ze bevatten vaak opties voor stroomredundantie om een ​​betrouwbare stroomvoorziening te garanderen in het geval van een stroombronstoring.
 • Milieu Controle. Geavanceerde racks bevatten functies voor omgevingsmonitoring, zoals temperatuur- en vochtigheidssensoren, waardoor optimale omstandigheden voor de werking van apparatuur worden gehandhaafd en beheerders worden gewaarschuwd voor mogelijke problemen.

Wat is een rackkast?

Een rekkast, ook wel bekend als a server kast of netwerkkast, is een behuizing waarin zich behuizingen bevinden server, netwerken en IT-apparatuur in een gestandaardiseerd frame, vergelijkbaar met een computer of server rek. Rackkasten hebben deuren en zijpanelen om de apparatuur te omsluiten, in tegenstelling tot open racks, die eenvoudigweg frames zijn. Deze behuizing biedt verbeterde beveiliging en bescherming voor de apparatuur en ondersteunt tegelijkertijd een efficiënte organisatie, stroomverdeling, koeling en kabelbeheer.

Wat is “U”-ruimte?

Een "U"-ruimte, ook wel rekeenheid genoemd, is een standaardmaat die wordt gebruikt om de hoogte te beschrijven van apparatuur die bedoeld is voor montage in een rekframe, zoals in een server rack of netwerkrack. Eén rekeenheid of “U” is gelijk aan 1.75 inch of 44.45 mm.

Het "U"-maatsysteem maakt de uniforme configuratie van in een rek gemonteerde apparatuur van verschillende fabrikanten en opstellingen mogelijk, waardoor compatibiliteit en efficiënt gebruik van de ruimte worden vergemakkelijkt. Apparatuur die is ontworpen om in een rek te worden gemonteerd, wordt doorgaans beschreven in termen van de hoogte in “U”-ruimte. Dit systeem helpt bij het plannen en toewijzen van ruimte binnen een rack, waardoor beheerders en IT-professionals hun werk efficiënt kunnen organiseren en optimaliseren data centers, server kamers of IT-kasten.

Server Rekcomponenten

Server Racks zijn samengesteld uit verschillende essentiële componenten die samenwerken om uw spullen te huisvesten, te organiseren en te beschermen server en netwerkapparatuur, waaronder:

 • Inlijsting. Het frame is de ruggengraat van de server rek, dat de structurele ondersteuning biedt voor het monteren van alle apparatuur. Het bevat meestal vier verticale palen en horizontale steunen, die de hoogte, breedte en diepte van het rek bepalen.
 • Rails en bevestigingsmateriaal. Rails zijn metalen staven die aan de verticale palen van het rack worden bevestigd en de sleuven of gaten vormen waar apparatuur wordt vastgezet met schroeven of ander bevestigingsmateriaal. Ze zijn verstelbaar zodat ze geschikt zijn voor verschillende maten apparatuur.
 • Planken. Niet alle apparatuur is ontworpen voor directe bevestiging aan het rekframe. Planken bieden een vlak oppervlak waar dergelijke apparatuur op kan zitten, waardoor de integratie van niet in een rek monteerbare apparaten mogelijk is.
 • Kabelbeheersysteem. Deze systemen omvatten ringen, kanalen en trays die kabels (stroom, netwerk, enz.) geleiden en ordenen, zodat ze netjes geordend en toegankelijk zijn, waardoor rommel wordt verminderd en de luchtstroom wordt geoptimaliseerd.
 • Koelsystemen. Effectieve koeling is essentieel om te voorkomen dat apparatuur oververhit raakt. De koeling omvat ingebouwde ventilatoren, geventileerde panelen en airconditioningunits die speciaal zijn ontworpen voor racks. Sommige geavanceerde opstellingen maken ook gebruik van vloeistofkoelsystemen.
 • Stroomdistributie-eenheden (PDU's). PDU's distribueren elektrische stroom naar de apparatuur in het rack. Ze omvatten meerdere stopcontacten en bieden overspanningsbeveiliging, bewaking op afstand en controle van de stroom naar individuele stopcontacten.
 • Blindpanelen (opvulpanelen). Dit zijn vlakke platen die in ongebruikte rackruimtes passen om de luchtstroom te verbeteren en een goede koeling te behouden door de lucht op een gecontroleerde manier door het rack te leiden, in plaats van deze door lege ruimtes te laten passeren.
 • Deuren en zijpanelen. In gesloten racks beschermen deuren en zijpanelen apparatuur tegen stof, ongeautoriseerde toegang en fysieke schade. Ze dragen ook bij aan het beheer van de luchtstroom en de vermindering van geluid. Deuren kunnen geperforeerd zijn of voorzien van glazen ramen voor zichtbaarheid.
 • Wielen/zwenkwielen. Sommige rekken worden geleverd met wielen of zwenkwielen om ze mobiel te maken, waardoor ze gemakkelijker binnen een ruimte kunnen worden verplaatst data center of IT-kamer.
 • Beveiligingsfuncties. Deze omvatten afsluitdeuren, zijpanelen en andere mechanismen die zijn ontworpen om ongeautoriseerde toegang tot de gevoelige apparatuur in het rack te voorkomen.
 • Apparatuur voor milieubewaking. Geavanceerd server racks kunnen sensoren en monitoren bevatten om omstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid en luchtstroom in het rack te volgen. Deze gegevens zijn cruciaal voor het handhaven van optimale bedrijfsomstandigheden en het voorkomen van apparatuurstoringen.

Server Beste praktijken voor rackconfiguratie

Hier zijn een aantal server best practices voor rackconfiguratie:

 • Plan voor toekomstige uitbreiding. Reserveer ruimte voor toekomstige groei om overbevolking en de noodzaak van herconfiguratie bij het toevoegen van nieuwe apparatuur te voorkomen. Toekomstige planning moet zowel de fysieke ruimte- als de stroomvereisten omvatten.
 • Zorg voor een goede luchtstroom voor koeling. Volg de instructies van de fabrikant voor koeling om oververhitting te voorkomen. Meest server apparatuur is ontworpen voor een luchtstroom van voor naar achter. Gebruik blindpanelen om ongebruikte ruimtes op te vullen en de luchtstroom effectief te sturen, en positioneer apparatuur om te voorkomen dat de luchtcirculatie wordt geblokkeerd.
 • Maak gebruik van efficiënt kabelbeheer. Organiseer kabels met behulp van horizontale en verticale kabelmanagers om ze netjes, toegankelijk en beschermd te houden. Een goed kabelbeheer verbetert de luchtstroom, vereenvoudigt het onderhoud en verbetert de netheid van het rack.
 • Houd u aan de gewichtslimieten. Ken de gewichtslimieten van zowel het rek als de vloer waarop het staat. Zwaardere apparatuur moet onderaan het rek worden geplaatst om het zwaartepunt te verlagen en het risico op kantelen te verminderen.
 • Breng de stroombelasting in evenwicht. Verdeel de stroombelasting gelijkmatig over de beschikbare circuits om overbelasting te voorkomen en ervoor te zorgen dat redundante stroombronnen niet in gevaar komen. Maak verstandig gebruik van stroomdistributie-eenheden (PDU's) om het stroomverbruik te beheren en te controleren.
 • Label alles. Label kabels, apparatuur en PDU's duidelijk om probleemoplossing, onderhoud en upgrades te vereenvoudigen. Nauwkeurige etikettering bespaart tijd tijdens kritieke situaties of bij het uitvoeren van routinetaken.
 • Implementeer beveiligingsmaatregelen. Beveilig gevoelige apparatuur met vergrendelingsmechanismen. Overweeg aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals bewakingscamera's of beperkte toegang tot de server ruimte voor betere bescherming.
 • Optimaliseer de rackindeling. Om de koelefficiëntie te maximaliseren, plaatst u racks in een configuratie met warm gangpad/koud gangpad. Bij deze opstelling worden de rekken in afwisselende rijen uitgelijnd, waarbij de inlaten voor koude lucht naar één gangpad wijzen (koud gangpad) en de uitlaat van warme lucht in de tegenovergestelde richting (warm gangpad).
 • Houd toezicht op de omgevingsomstandigheden. Gebruik omgevingsmonitoringtools om de temperatuur, vochtigheid en luchtstroom in het rack bij te houden. Pas de koeling en luchtstroom indien nodig aan om optimale omstandigheden te behouden en uitval van apparatuur te voorkomen.
 • Voer regelmatig onderhoud en inspectie uit. Plan regelmatige inspecties en onderhoud om ervoor te zorgen dat alle componenten correct functioneren. firmware is up-to-date en er zijn geen tekenen van slijtage of mogelijke defecten. Houd het rack en de apparatuur schoon en stofvrij.
 • Maak efficiënt gebruik van verticale ruimte. Maximaliseer het gebruik van de beschikbare verticale ruimte binnen het rack, waarbij u rekening houdt met de noodzaak van een goede luchtstroom en gemakkelijke toegang voor onderhoud. Verticale PDU's en Zero-U-bevestigingsopties voor accessoires helpen ruimte vrij te maken.
 • Denk aan geluidsreductie. Indien de server Als het rack zich in de buurt van werkruimten bevindt, moet u geluidsreducerende voorzieningen gebruiken, zoals akoestische dempende panelen, om hinder voor het personeel tot een minimum te beperken.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.