Wat is een backbone-router?

2 april 2024

Een backbone-router is een netwerkinfrastructuurapparaat met hoge capaciteit dat is ontworpen om datapakketten over de backbone van een netwerk te routeren, zoals de belangrijkste internetpaden tussen verschillende netwerken en belangrijke segmenten binnen een onderneming of tussen ISP's (Internet Service Providers). Dit soort router werkt op een hoger niveau in de netwerkhiërarchie dan standaardrouters die in huizen of kleine kantoren worden gebruikt.

Waar wordt een backbone-router voor gebruikt?

Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen en functionaliteiten van een backbone-router:

 • Routering tussen netwerken. Backbone-routers worden voornamelijk gebruikt om datapakketten tussen verschillende netwerken of segmenten van een groot netwerk te routeren. Ze vormen de kern of ruggengraat van het netwerk en beheren het dataverkeer dat via verschillende netwerken de bestemming bereikt. Denk hierbij aan het routeren van internetverkeer tussen verschillende ISP’s of tussen verschillende vestigingen van een grote organisatie.
 • Netwerkverkeer beheren. Deze routers zijn voorzien van geavanceerde routing algoritmen en protocollen die zijn ontworpen om netwerkverkeer efficiënt te beheren en te prioriteren. Ze zorgen ervoor dat datapakketten het best mogelijke pad over het netwerk vinden, waardoor de prestaties worden geoptimaliseerd en congestie wordt verminderd. In deze rol zijn ze cruciaal voor het handhaven van hoge gegevensoverdrachtsnelheden over de hele wereld backbone-netwerk.
 • Zorgen voor netwerkbetrouwbaarheid en redundantie. Backbone-routers spelen een sleutelrol bij het garanderen van netwerkbetrouwbaarheid en redundantie. Ze ondersteunen vaak failover-mechanismen en taakverdeling om hardwarestoringen of onverwachte pieken in het verkeer op te vangen, waardoor de hoeveelheid verkeer wordt geminimaliseerd uitvaltijd en het onderhouden van een continue netwerkservice.
 • Faciliteren van snelle connectiviteit. Gezien hun plaatsing in de netwerkhiërarchie zijn backbone-routers ontworpen om snelle connectiviteit te ondersteunen en grote hoeveelheden dataverkeer te verwerken. Ze vergemakkelijken de snelle overdracht van gegevens over verschillende netwerksegmenten en ondersteunen kritische toepassingen die hoge eisen stellen bandbreedte en lage latency.
 • Het schalen van de netwerkinfrastructuur. Naarmate netwerken groeien en de vraag naar datatransmissie toeneemt, bieden backbone-routers de mogelijkheid schaalbaarheid nodig om de netwerkcapaciteit uit te breiden. Ze kunnen worden geüpgraded of geconfigureerd om meer verbindingen toe te voegen, waardoor de groei van de netwerkinfrastructuur wordt ondersteund zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.
 • Netwerkbeveiliging en beleidshandhaving. Hoewel dit niet hun primaire rol is, kunnen backbone-routers hier ook aan bijdragen netwerk veiligheid door routeringsbeleid te implementeren dat de gegevensstroom door het netwerk controleert. Zij kunnen helpen DDoS-aanvallen te beperken door verkeer weg te leiden van getroffen segmenten, toegangscontroles af te dwingen en het netwerk te segmenteren om gevoelige gegevens te beschermen.

Backbone-routervoordelen

Backbone-routers, die een integraal onderdeel vormen van de kern van grootschalige netwerken en internet, bieden verschillende voordelen die cruciaal zijn voor het behoud van krachtige, veilige en betrouwbare netwerkactiviteiten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die ze bieden:

1. Gegevensoverdracht met hoge snelheid

Backbone-routers zijn ontworpen om grote hoeveelheden dataverkeer te verwerken en snelle verwerking mogelijk te maken dataoverdracht tarieven over het hele netwerk. Dit is essentieel voor de ondersteuning van bandbreedte-intensieve toepassingen en diensten, zoals streaming media, grootschalige online transacties en databank operaties.

2. Efficiënt route- en verkeersbeheer

Deze routers maken gebruik van geavanceerde routeringsalgoritmen en protocollen om ervoor te zorgen dat datapakketten de meest efficiënte paden over het netwerk vinden. Dit optimaliseert de netwerkprestaties, vermindert de latentie en minimaliseert congestie, wat van cruciaal belang is in netwerken met complexe topologieën en hoge verkeersvolumes.

3. Schaalbaarheid

Backbone-routers zijn gebouwd om schaalbaar te zijn, waardoor netwerken de capaciteit en connectiviteit kunnen uitbreiden naarmate de vraag groeit. Deze schaalbaarheid zorgt ervoor dat het netwerk zich kan aanpassen aan toekomstige toenames in dataverkeer zonder dat een volledige herziening van de infrastructuur nodig is.

4. Betrouwbaarheid en redundantie

Ze bieden functies die zijn ontworpen om de netwerkbetrouwbaarheid en redundantie te verbeteren, zoals ondersteuning voor meerdere voedingen, hardware failover-mogelijkheden en taakverdeling. Deze mogelijkheden minimaliseren de downtime en zorgen voor een continue netwerkservice, wat essentieel is voor bedrijfskritische applicaties.

5. Netwerksegmentatie en beveiliging

Backbone-routers ondersteunen ook netwerksegmentatie, waardoor het netwerk in kleinere, beheersbare segmenten wordt verdeeld die gemakkelijker kunnen worden beveiligd. Segmentatie helpt bij het implementeren van beveiligingsbeleid, het controleren van de toegang en het verminderen van de aanvalsoppervlak voor potentieel internetveiligheid bedreigingen.

6. Kostenefficiëntie

Door de netwerkprestaties te optimaliseren en efficiënt gebruik van netwerkbronnen mogelijk te maken, kunnen backbone-routers tot kostenbesparingen leiden. Ze verminderen de noodzaak van frequente netwerkupgrades en minimaliseren de kosten die gepaard gaan met netwerkuitval en prestatieproblemen.

7. Wereldwijde connectiviteit

Deze routers spelen een cruciale rol bij het verbinden van verschillende netwerken over geografische grenzen heen wereldwijde connectiviteit. Dit is essentieel voor bedrijven die internationaal opereren en voor het functioneren van het mondiale internet.

8. Kwaliteit van de dienstverlening (QoS)

Backbone-routers kunnen verkeer prioriteren op basis van QoS-beleid, waardoor kritische applicaties de bandbreedte en middelen ontvangen die ze nodig hebben om effectief te presteren. Dit is vooral belangrijk voor real-time toepassingen zoals VoIP (Voice over Internet Protocol) en videoconferenties, waarvoor consistente netwerkprestaties van hoge kwaliteit vereist zijn.

Voorbeelden van backbone-routers

Hier zijn enkele voorbeelden van backbone-routers:

 • Cisco ASR 9000-serie. Deze serie is ontworpen voor high-end carrier Ethernet- en IP/MPLS-netwerken en is zeer geschikt voor edge-implementaties van serviceproviders en grote bedrijfskernimplementaties. Het biedt hoge prestaties, dichtheid en veerkracht.
 • Cisco CRS (Carrier Routing Systeem). Een familie routers bedoeld voor netwerk- en data center kernen, die hoge prestatieniveaus, schaalbaarheid en een lange levensduur bieden.
 • Juniper MX-serie. De MX-serie, een portfolio van SDN-compatibele routeringsplatforms, is ontworpen voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder zakelijke en residentiële breedbanddiensten en hoogvolume data center internetwerken.
 • Juniper PTX-serie. De PTX-serie is speciaal gebouwd voor kernnetwerken en biedt hoge dichtheid, ultraschaal en prestaties voor grote netwerkinfrastructuren.
 • HuaweiNE9000. Een backbone-routerserie ontworpen voor grootschalige data centers en kernnetwerkknooppunten, die hoge capaciteit en prestaties bieden.
 • Huawei NetEngine 8000-serie. Deze serie is op maat gemaakt voor het geconvergeerde backbone-netwerk en voldoet aan de eisen van ultrabreedband, vereenvoudigde architectuur en intelligente bediening en onderhoud.
 • Nokia 7950 uitbreidbaar routeringssysteem (XRS). Een core-routerplatform dat een breed scala aan toepassingen ondersteunt, waaronder super-core, core en metro core. Het staat bekend om zijn schaalbaarheid en hoge capaciteit.
 • Nokia 7750 Servicerouter (SR). Hoewel ze ook worden gebruikt in edge-netwerken van serviceproviders, kunnen de duurdere modellen uit deze serie dienen als backbone-routers vanwege hun hoge doorvoer en capaciteit.
 • Arista 7500R-serie. Deze serie modulaire ruggengraatschakelaars staan ​​bekend om hun schaalbaarheid en energie-efficiëntie en kunnen functioneren als backbone-routers met hoge capaciteit in data centers en grote bedrijfsomgevingen.

Anastasia
Spasojević
Anastazija is een ervaren contentschrijver met kennis en passie voor cloud computergebruik, informatietechnologie en onlinebeveiliging. Bij phoenixNAP, richt ze zich op het beantwoorden van brandende vragen over het waarborgen van de robuustheid en veiligheid van gegevens voor alle deelnemers aan het digitale landschap.